10 Soruda Migren

10 Soruda Migren

Kişilerin günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen ve şiddetli yakınmalara sebep olan migrenin tedavisi mümkün... Peki, migren hakkında herşeyi biliyor muyuz? İşte 10 Soruda Migren Hastalığı hakkında merak ettikleriniz.



MİGREN BİR BAŞ AĞRISI ÇEŞİDİMİDİR? YOKSA BİR HASTALIKMIDIR?

Migren tüm Dünyada en önemli baş ağrısı ve buna bağlı sosyoekonomik kayıp sebebidir. Ancak migren sadece bir baş ağrısından ibaret değildir.



ÖYLEYSE MİGREN NEDİR?

Migren bizi ve vücudumuzu yöneten beynin kısmen işlerini aksatması ile seyreden bir hastalıktır.



PEKİ MİGRENDE NEDEN BAŞIMIZ AĞIRIR?

Aslında bu bir reaksiyon (tepki) sonucu oluşmaktadır. Beynimiz kendisini iyileştirmeye çalışırken ortaya baş ağrısı atağı çıkmaktadır. Bu durum hem bize uyarıcı bir işaret hem de hayatımızı aksatan bir durum olmaktadır.



BAŞKA BAŞ AĞRILARI VARMI?

Baş ağrısı tüm Dünyada hekime başvurularda en sık dile getirilen yakınmayı oluşturmaktadır. Kadınların yüzde 5’i ve erkeklerin yüzde 2.8’i her yıl 180 gün ve üzerinde süreyi baş ağrılarıyla geçirmektedir.

Baş ağrılarının 300’den fazla farklı tipi vardır. Birçoğunun kökeni halen tam anlaşılmamış olmakla beraber genellikle iyi huylu özellik sergiler. Ancak bazıları ise öldürücü veya sakat bırakıcı olabilir. 



MİGRENİN CİNSİYETLE VE GENETİKLE İLGİSİ VAR MI?

Evet vardır. Kadınların ortalama yüzde 18’i, erkeklerin ise yüzde 6’sında migren şikayeti görülmektedir. Migrenli hastaların yaklaşık yüzde 70’inde ailede migren öyküsü bulunmaktadır.



MİGREN GENELDE NASIL SEYREDER?

Migren atakları sırasında hastaların yüzde 80’inde şiddetli baş ağrısı ve buna eşlik eden bazı bulgular görülür. Bunların 1/3’ünde bu rahatsızlık hissi hastaların günlük işlerine devam etmelerini engeller ve yatak istirahati bile gerektirebilir.

Hastalık günlük yaşam kalitesini düşürmesi, iş gücü kaybı ve davranış değişiklikleri nedeniyle hem ciddi ekonomik yük oluşturur hem de insan ilişkilerini bozmaktadır. 



MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Auralı (öncül belirtili) migrende baş ağrısı öncesinde; ışıklar, zik zaklar, renkler görme şeklinde çoğunlukla görsel belirtiler gelişir. Aurasız, yani öncül belirtileri olmayan migrende, ataklar aniden ortaya çıkar.

Migren atağı sırasında genelde sağ veya sol yarım baş ağrısı vardır. Bu ağrı zonklayıcı, orta veya çok şiddetli bir baş ağrısıdır. Ağrıya mide bulantısı, kusma isteği veya kusma, ışık ve sese karşı hassasiyet, bazen ağrı olan tarafta uyuşmalar da eşlik edebilir.

Ataklar ortalama 4-72 saat sürebilir. Ataklar sırasında birçok hasta sessiz ve karanlık bir odada yatma ihtiyacı hissetmektedir.



MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Migren ataklarını tetikleyen bazı durumlar olabilir. Bunlar;

  • Adet dönemi
  • Yumurtlama dönemi
  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Hormon yerine koyma tedavileri gibi hormon dengesinde değişiklik yapan durumlar
  • Alkol
  • Konserve yiyecekler
  • Aspartam (tatlandırıcılarda bulunur) gibi maddeler
  • Çikolata
  • Eski peynir
  • Öğün kaçırma gibi beslenme ile igili durumlar
  • Stres
  • Üzüntü
  • Depresyon
  • Aşırı fiziksel aktivite ve yorgunluk
  • Aşırı ve parlak ışıklı floresan aydınlatmalı mekanlar
  • Uykusuzluk
  • Aşırı uyku ve damarlarda genişleme yapan bazı ilaçlardır.

Ancak unutmamak gerekir ki bunun standardı yoktur. Yani bir  migren hastasında baş ağrısını tetikleyen bir durum başka birisine hiç bir zarar vermeyebilir (alerji de olduğu gibi).



MİGRENDE TANI NASIL KONUYOR?

Migren tanısı konması için bu özeliklerin yanı sıra hastanın gerekli incelemelerinin yapılıp baş ağrılarına neden olabilecek başka bir hastalığının olup olmadığının kanıtlanması gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki iyi bir doktor hastasını ayrıntılı dinler, muayene eder ve biraz şüpheci davranır. Şüphelendiği durumlarda mutlaka beyin tomografisi, MRG, EEG v.b tetkiler ister.



MİGRENİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Migrenin tedavisi kesinlikle vardır. Ancak migren alerji, astım gibi kronik bir rahatsızlıktır ve belli aralıklarla ortaya çıkar. Bu durum herkeste biraz farklıdır. Migrenin birkaç çeşit tedavisi vardır. Bu tedaviler şunlardır;

  1. Atak Tedavisi (Genelde hasta acil olarak ilaç almak ister.)
  2. Koruyucu Tedavi
  3. Kaliteli yaşam desteği ve yaşam değişiklikleri (genelde migren nedeniyle tembelleşen ve kilo alan hastalar bu tedavi sonrası fazla kilolarını verirler ve zindelik kazanırlar)
  4. Alternatif Tedaviler Botox (Hastanemizde titizlikle ve EMG eşliğinde uygulanmaktadır)

EEG-EMG BİOFEEDBACK BRAİN SPA (Beyin dinlendirici tedavi).

NÖRAL BLOK (Ağrılı noktaların-kulunç ağrısı gibi- devre dışı bırakılmasıdır).

Bazı bitkisel ve aromatik öneriler migrenin tedavisinde uygulanan yöntemlerdir.