SÜT DİŞLERİNİN OLUŞUMU VE GÖREVİ
Dişler, doğumumuzdan 6 ay sonra ağızda yerini almaya başlar. 2,5 -3 yaşına kadar süt dişlerin sürmesi tamamlanır. Bu sürede çocuklar kendi bakımlarını etkin bir şekilde yapamadığı için, ebeveynler bu görevle sorumludur.
Diş çürükleri küçük yaştan itibaren, karbonhidrat ağırlıklı beslenme, yetersiz fırçalama sebebiyle günümüzde sık görülüyor. 3 yaşından sonra diş hekimi kontrolü önerilir, tespit edilen çürükler küçükken tedavi edilirse, hem tedavi açısından, hem maliyet açısından daha kolay olur.
Süt dişlerinin görevi hem beslenmeyi kolaylaştırmak, hem çene gelişimini yönlendirmektir, erken süt dişi kayıplarında, çene gelişimi ve daimi dişlerin sürmesi olumsuz etkilenir.
YETİŞKİN DÖNEMDE DİŞ SAĞLIĞI
Yetişkin dönemde de diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemeli. Ortalama 13 yaşından sonra ağızda daimi dişlerin sürmesi tamamlanır. Sağlıklı beslenme ve düzenli bakımla,diş çürükleri, diş eti hastalıkları önlenmiş olur.
Yaygın kanıya göre tespiti yapılan çürük dişlerin tedavisi ağrı yok diye erteleniyor. Diş çürükleri küçük boyuttayken, tedavisi ekonomik bir tedavi olan dolgu ile yapılıyor. Ağrı oluşmasını beklerken hem tedavi zorlaşıyor, hem de bazen diş kayıpları oluşuyor.
Dişler çekilmeden, uygun olan tedaviler yapılıp ağızda kalma süreleri uzatılmalı. Dişlerin sağlığı ile, diş eti sağlığı ayrılmaz bir bütündür. Bazen sadece diş eti rahatsızlığı sebebiyle dişler kaybedilir.
Diş temizliği zararlıdır, mine zarar görür gibi yanlış bilgiler malesef hastaları ihtiyacı olan tedaviden uzaklaştırıyıor. Dişlerin çevresinde oluşan diş taşları, diş eti çekilmelerine, kemik dokunun kaybına,dişlerin sallanmasına, diş eti kanamasına, kötü ağız kokusuna sebep oluyor.
Özellikle gebelik öncesinde, hamilelik sürecini konforlu, ağrısız, sıkıntısız geçirmek için, diş bakımları düzenli yapılmalı. Gebelik diş kayıbına sebep olmaz, daha önce tedavisi ihmal edilen dişlerde bu süreçte ağrı ve enfeksiyon geliştiğinde, yine diş hekimi korkusu veya bebek zarar görür diye tedavi erteleniyor ve çoğunlukla diş çekimleriyle son buluyor. Gebelik esnasında da kadın doğum uzmanlarına danışarak, ağrılı dişler tedavi edilebilir.
Erken diş kayıplarında çiğneme fonksiyonu bozulur, estetik problemler ortaya çıkar, konuşmada sıkıntılar yaşanır. Eksik olan dişler, duruma göre köprü protezleriyle veya implantlarla tamamlanır. Tam ağız dişsizliklerinde total protez (damak) yapılır, fakat gerek protezlerin büyüklüğü, hareketliliği, tat almayı engellemesi sebebiyle günümüzde uygun planlamayla implantalar büyük avantaj sağlamakta.
ESTETİK DİŞ TEDAVİSİ
Dişlerle ilgili sıkıntılarımız sadece ağrı ve çürük olmaz. Bazen görüntüsünden de şikayet olur. Estetik beklentiler, eğer dişlerde çapraşıklık, alt üst çene arasında kapanış sorunlar varsa önce ortodontik tedavi önerilir, sonrasında dişlerin durumuna, şekline göre estetik müdahaleler yapılır.
Estetik şikayetler,sorunun durumuna göre ve hastanın beklentisine göre planlanır. Bazen estetik dolgular yeterli olurken, bazen seramik restorasyonlarla güzel gülüşler düzenlenir. Diş ve çevre dokuların sağlığı önce size emanettir. Şekerli gıdalar,asitli içecekleri kontrollü tüketip, sabah akşam, her gün dişler fırçalanmalı, dişlerin ara yüzleri diş ipiyle temizlenmeli. Siz kendinize iyi bakın, yetersiz kaldığınız durumda da hekimlerinizden yardım alın.