Avokado'nun Kalp Üzerinde Etkisi

Avokado'nun Kalp Üzerinde Etkisi

Kökeni oldukça eskiye dayanan defnegiller familyasına ait bir ağacın meyvesidir avokado. Tropik ve subtropik iklim şartlarında yetiştirilen bu bitki, ülkemizde son yıllarda özellikle artan oranda tüketilmeye başlandı.

Sadece tüketilmekle de kalmayıp, Akdeniz bölgesinde yetiştirilip iç pazarımıza sunuluyor.



AVOKADO KALP SAĞLIĞI ÜZERİNDE ETKİLİ Mİ?

Avokado, içeriğinde bulunan monounsatüre yağ asitleri açısından oldukça değerlidir (tek doymamış yağ asitleri). Buna bağlı olarak, günlük olarak düzenli tüketilmesi sonucunda; kan kötü kolesterolü (LDL) değerlerini de düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Uzun süreli tüketim sonucunda kalp ve damar hastalıklarını önleyici (kolesterol plaklarını azaltıcı) etkisi bulunmaktadır.

Yapılan karşılaştırmalı bilimsel çalışmalar, avokado’yu günlük olarak düzenli  tüketenler ile tüketmeyenler arasında LDL kolesterol değerleri açısından, avokado tüketenlerde anlamlı düşüş saptanmıştır.   

Has avokado’nun bu olumlu etkisi ilerisi için umut verici niteliktedir. Has avokado’lar; daha küçük ve koyu renkli üzeri yamru – yumru olan ve içerik olarak Florida avokado’lardan daha besleyici özelliklere sahiptir. Florida avokado’lar; daha büyük olup, su içerikleri de fazladır. 



AVOKADO VE KALP

Yapılan çalışmada, yaşları 21 ile 70 yaş arasında bulunan 45 sağlıklı insan kullanılmış. 5 hafta süresince, düşük yağlı, sadece orta yağlı, orta yağlı ve günde bir avokado içeren diyetler ile beslenen 45 kişinin bu süre sonunda, kan kolesterol değerleri ölçülmüş.

Başlangıç LDL değerlerine göre 5 haftalık diyet sonrası LDL değeri düşük yağlı diyet ile beslenenlerde 7.4 mg/dl, orta yağlı diyet ile beslenenlerde 8.3 mg/dl, orta yağlı diyet ve günde bir avokado yiyenlerde 13.5 mg/dl düşmüş olarak bulundu.

Günümüzde Amerika’da, avokado daha çok Guacomole olarak tüketilmektedir. Tek başına henüz istenilen seviyelerde tüketimi yapılmamaktadır.

Avokado’nun besleyici  ve koruyucu etkileri nedeniyle daha fazla tüketiminin sağlanması, ileri de gelişebilecek kalp ve damar hastalıklarının önlenebilmesi açısından da oldukça önemlidir.

Özetlemek gerekirse, avokado’nun yapılan son çalışmalar ile kalp sağlığımız üzerine olan olumlu etkileri nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Ülkemizde, son yıllarda fark edilmeye ve artan oranda da tüketilmeye başlanan bu güzel meyveye hemen her yerde rastlamak mümkün.  

Tüketilme biçimi açısından, başlangıçta belki Guacomole gibi tüketilmesi daha uygun olabilir. Tadı, ilk başlarda alıştığımızın dışında oluyor. Zaman içerisinde, tek başına, limon sıkarak veya püre haline getirerek yemek seçenekler arasında bulunmaktadır.