Bahar Yorgunluğu Nedir?

Bahar Yorgunluğu Nedir?


BAHAR YORGUNLUĞU NEDİR?

Bahar yorgunluğu kış ayından bahar ayına geçilirken havanın birden ısınmasından dolayı gerçekleşir. Soğuk havaya alışmış olan insan vücudu, bir anda havanın ısınması ile oluşan yüksek nemden ötürü kendini halsiz ve yorgun hissedecektir.

Bu durumun asıl sebebi havanın ısınmasından çok nemdir. Denize kıyısı olan şehirlerde nem oranı çok daha yüksektir. Bu şehirlerde yaşayan insanlarda bahar yorgunluğu belirtileri gösteren insan sayısı çok daha fazladır.



BAHAR AYLARINDA YORGUN HİSSETMEMİMİZİN NEDENLERİ NELERDİR?

Nemli havaların insan vücudunu yoran bir etkisi vardır. Bu havalarda vücudumuza giren oksijen miktarı azalacaktır. Nemli havalar kişinin nefes alışverişini zorlaştırmaktadır.

Sağlıklı nefes alamadığını fark eden bireyler, sık sık derin nefes alıp verirler. Bu durum kişiyi oldukça yormaktadır. Bahar aylarında vücudumuz bazı tepkiler verir; saçlarda koparak dökülmeler, deride kuruluk ve soyulmalar gözlemlenebilir.

Bahar ayları kalp krizi vakalarının en çok görüldüğü aylardır. Oksijensiz kalan kalp damarları daralır ve bu durum kalp krizine neden olabilir.



BAHAR YORGUNLUĞUNDAN KURTULMANIN YOLLARI

Baharın en güzel yanı açık hava bol bol yürüyüş yapılabilmesinin olanağını sağlamasıdır. Güneşli günlerde yapacağınız doğa yürüyüşleri bahar yorgunluğundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Hareket etmek oldukça önemlidir; bahar aylarında ne kadar hareketsiz kalınırsa, bahar yorgunluğu hissetme olasılığı o derece artar.

Vitamin ve mineraller bahar yorgunluğunun sona ermesi sağlayan en önemli etmenlerdir. B ve C vitaminlerini, magnezyum, potasyum ve kalsiyum minerallerini içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir.

Yeterince uyuyamamak gün içerisinde yorgunluğa sebep olur. Bahar aylarında bu yorgunluk çok daha fazla hissedilir. O yüzden düzenli ve yeterli bir şekilde uyunmalıdır. Vücut için en önemli besin maddesi ve en iyi onarıcı madde sudur.

Bahar aylarında enerjik hissetmek için sık sık su içilmelidir. Alkol tüketimi vücudu oldukça yoran bir eylemdir. O yüzden bahar yorgunluğundan karşı alınabilecek önemlerden bir diğeri de alkol tüketiminden kaçınmaktır. 

Yalnızca karbonhidrat oranı yüksek olan yiyecekler ile beslenmek halsizlik ve zihin karışıklığına neden olmaktadır. O yüzden dengeli beslenilmelidir.

Yağlı yiyecekler yerine haşlanmış ya da fırınlanmış yiyecekler tüketilmelidir. Maya kullanılarak yapılan yiyecekler fazla tüketilmemelidir. Çünkü maya halsizliğe yol açar.

Uzm. Dr. İsmail Hakkı BOZ
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Büyükçekmece Kolan Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443