Boyun Fıtığı Nedenleri, Belirti ve Tedavi Yöntemleri

Boyun Fıtığı Nedenleri, Belirti ve Tedavi Yöntemleri


BOYUN FITIĞI (SERVİKAL DİSK HERNİSİ)

İnsan omurgası, vertebra denilen 33 kemikten oluşur. Kemikler arasında bulunan bağ dokusundan oluşmuş, iç kısmında kıkırdak doku olan disk, bir omuru diğerine bağlayan en önemli yapıdır. Disk omurlar arasında bir tür amortisör görevi görerek dış darbelerden daha az zarar görmemizi sağlar.

Yanlış ve ani hareketler, çok ağır kaldırmalar, zorlanmalar, darbeler sonrası disk hasar görebilir. Dış tabakası yırtılabilir ve disk içindeki kıkırdak doku yırtıktan çıkarak sinirlerin ve omuriliğin yer aldığı boşluğa taşar. Bu durum da boyun fıtığı oluşmuş olur. Bu taşma kol ve omuriliğe giden sinirlere baskı yaptığından çeşitli şikayetler oluşturur.



BOYUN FITIĞI OLUŞMA NEDENLERİ NELERDİR?

Boyun fıtığı 20-40 yaşları arasında, genellikle vücudunu çok kullanan kişilerde ortaya çıkar. Ağır yük kaldırma, yukarı uzanma, ters bir hareket yapma, itme hareketinin sık yapılması boyun fıtığının oluşumunu arttırır. Bunların yanı sıra, uzun süreli masa ya da bilgisayar başında oturanlarda da bu rahatsızlık sık ortaya çıkar.

Cep telefonunun uzun süre kullanımı, boynu eğerek uzun süre ekrana bakmak, ya da telefonu boyna kıstırarak konuşmak da boyun fıtığına yol açabilir.

Anne babasında bu hastalık görülen çocukların boyun fıtığı olma riski daha fazladır.



BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boyun fıtığının en çok görülen belirtisi boyun ağrısıdır. Boyun ağrısı başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına, kollara ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir. Kolda incelme ve el becerilerinde azalma görülebilir. Çok nadir olarak bacaklarda da sorunlara sebep olabilir. Ayaklarda uyuşma, idrar ve gaita kaçırma görülebilir.



BOYUN FITIĞI TANI YÖNTEMLERİ

Muayene sonrası teşhisi kesinleştirmek için röntgen filmi, MR ve Bilgisayarlı Tomografi (CT) yöntemini kullanabilir. MR fıtığın hem büyüklüğünü hem de sinirlere ne kadar baskı yaptığını gösteren en iyi yöntemdir. Röntgen, Tomografi ve gerekirse sinir testleri (Emg) tanıyı desteklemek amacı ile ek tetkik olarak yapılabilir.



BOYUN FITIĞI AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Boyun fıtığına bağlı ağrının başlamasından sonra kısa süreli (1-2 günlük) dinlenme faydalı olabilir. Daha uzun süreli dinlenmeler kaslarda güçsüzlük ve eklemlerde sertleşmelere yol açabilir. Çok ciddi olmayan boyun fıtıklarında uzun süreli istirahat önerilmez. Hastaların çoğun da istirahat, boyunluk, anti-inflamatuar, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedaviler önerilebilir. Pek çoğu da bu tedavi ile düzelebilir

Traksiyon (çekme, germe), sıcak uygulama, soğuk uygulama ve elle masaj gibi ek tedaviler de bazı hastalar da faydalı olabilir.



SPİNAL ENJEKSİYONLAR

Spinal enjeksiyonlar boyun fıtığına bağlı çok şiddetli kol ağrılarını rahatlatmak için kullanılabilir. Epidural boşluğa (spinal sinirler etrafındaki boşluk) doktor tarafından yapılan kortizon ve lokal anestezik enjeksiyonlarıdır.



BOYUN FITIĞI AMELİYATI

Boyun fıtığı teşhisi konan ancak cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastalar için ameliyat gerekli olabilir. Boyun fıtığı ameliyatının amacı diskin sinire bası yapan bölümünün çıkarılmasıdır. Bu diskektomi adı verilen bir işlemle yapılır. Herniye olan diskin yerine göre cerrah, omurgaya ulaşmak için boynun ön ya da arka tarafında bir kesi yapar. Cerrahın tecrübesine göre her iki yaklaşım da kullanılabilir ve iyi bir şekilde diskin sinire baskı yapan kısmı çıkarılabilir. Hastaların ağrıları ameliyat sonrası hızla düzelir, aynı gün veya ertesi gün hasta taburcu edilir.
 




Op. Dr. Cuma YILMAZ
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Beylikdüzü Kolan Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443