İÇİNDEKİLER
Genel olarak ateş; eğer Susuzluk Ateşi değilse bir enfeksiyonun varlığına işarettir. Önemli olan ateşin derecesidir. Çocuklarda 38 C'nin üzeri ateşlerde 'yüksek ateş' tanımına girmektedir ve oldukça dikkatli ve kontrollü davranılması gerekir.
Zira; çoğu bakteri (Verem hariç) ve virüsler 38,0 C'da ölürler. Bu ateşte vücudun onlara karşı savaşıdır. 38,1 C'de ateş kavranımdan bahsedebiliriz. O yüzden panik ve telaş yapmaya gerek yoktur. 38,0 C'in üzerindeki ateşlerde enfeksiyonun nedenini bulmak önemlidir. Bunun viral bir enfeksiyondan, yoksa bakteriel bir enfeksiyondan mı kaynaklandığının ayırıcı tanısı basit bir kan testi ile yapılabilir.
HER ATEŞTE KAN TESTİ YAPILMALIMI?
Şimdi diyeceksiniz ki; her ateşte kan mı aldıralım. Hayır. 24 saatten fazla süren ve ateş düşürücülere cevap vermeyen 38,0 C'nin üzerindeki ateşlerde gereklidir. Ateşin, bugünlerdeki önemi de Covid ile ayırımının yapılması gerektiğindendir. Gerçi çocukların bağışıklık sistemi erişkinlerden farklı olduğundan her Covid-19 testi pozitif çocuk kötüleşecek diye bir şey yoktur. Yalnız Çoklu Organ Yetmezliği'ne sebep olursa işte o zaman korkulu rüye demektir. İşte bu hastaların mutlaka çocuk yoğun bakımı olan hastanelerde tedavi edilmesi gerekir.
Hemen telaşa kapılıp panik yapmayın. Çocuğunuza panik halinde yanlış tedaviler uygulayabilirsiniz.
YÜKSEK ATEŞLİ ÇOCUĞA YAPILAN YANLIŞ UYGULAMALAR NELERDİR?
Ateşli çocuğun üzerini örtmek tamamıyla yanlış bir uygulamadır. Çocuğun havale geçirmesine dahi sebep olabilir. 38-38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateş, öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa hemen doktora başvurmalısınız.
ÇOCUKLARDA YÜKSEK ATEŞİ DÜŞÜRMEK İÇİN NE YAPILMALI?
38,5-39 derecelerde, ateş düşürücü fitiller kullanılabilir. Fark edilmeyen durumlarda ya da ani ateş yükselmelerinde çocuğa başını dışarda bırakacak şekilde ılık bir duş aldırmanız doğru olacaktır. Bunların hiçbiri ateşi düşürmezse, uzmana başvurmanız gerekmektedir.