Covid-19 İle Mücadelede Bağışıklığı Yükseltmenin Formulü Nedir?

Covid-19 İle Mücadelede Bağışıklığı Yükseltmenin Formulü Nedir?


COVID-19 İLE MÜCADELEDE BAĞIŞIKLIĞI YÜKSELTMENİN FORMULÜ NEDİR?

Covid-19 pozitif hastalarda, tıbbi tedaviye ek olarak dengeli ve sağlıklı beslenme ile bağışıklık sisteminin desteklenmesi hastalığın seyrini olumlu yönde etkilemektedir. Pozitif hastaların karantina döneminde beslenmelerine yönelik tavsiyeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Her gün mutlaka en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Vücuttan su atılımını arttırdığı için fazla miktarlarda çay / kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Günde en az 2-3 porsiyon taze meyve ve en az 5 porsiyon mevsim sebzesi tüketilmelidir. Gökkuşağı gibi rengarenk beslenilmeli ve özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelere, kırmızı / turuncu / mor renkli sebze ve meyvelere yüksek antioksidan içeriğinden dolayı yer verilmelidir.
  • Ara öğünlerde bağışıklığı destekleyen selenyum,E vitamini,çinko kaynağı olan ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar tercih edilebilir.
  • Güçlü bağışıklıkla ilişkilendirilen sağlıklı bağırsaklr için lif kaynağı; tam tahıllı besinler, kuru baklagiller, probiyotik kaynağı; yoğurt, kefir, turşu tüketilmelidir.
  • Yeterli miktarda protein alımı için yumurta, peynir, yağsız et, kümes hayvanları, balık, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.
  • Omega-3 alımı için haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Sağlıklı pişirme yöntemleri ızgara / haşlama / fırın tercih edilmelidir.
  • Günde 1-2 fincan ıhlamur, kuşburnu, zencefil, yeşil çay, ekinezya gibi bitki çayları tüketilebilir ve 1 tatlı kaşığı bal eklenebilir.
  • İyi bir antioksidan kaynağı olan zerdeçal, zencefil, karabiber, pulbiber, sumak, kekik, nane, tarçın gibi baharatlara ve sarımsağa beslenmenizde yer verebilirsiniz.
  • Bu dönemde eklenti şeker ve tuz içeriği yüksek paketli gıdalar, kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecekler, beyaz ekmek dahil hamur işleri, işlenmiş et ürünleri, alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.