Dikkat Eksikliği Nedir?

Dikkat Eksikliği Nedir?


DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?

Bazı bireylerde dikkat eksikliği problemi bulunmaktadır. Bu durum doğuştan gelebildiği gibi, kişinin yaşamış olduğu bazı travmalar sonucunda da meydana gelebilmektedir. 

Bu bireyler ders çalışırken, iş yaparken, sohbet ederken, takım sporları yaparken odaklanmakta zorlandıkları için sorun yaşarlar. Dikkat eksikliği özellikle çocuklar için büyük sorun teşkil etmektedir.

Diğer çocuklar ile anlaşamadıkları için ve takım sporlarındaki uyumsuzlukları sebebi ile arkadaşlık kurmakta zorlanırlar. Ders dinlerken ve çalışırken de sürekli olarak dikkatleri dağılmaktadır. Bu yüzden okul hayatında başarılı olabilmeleri oldukça zordur.

Okul hayatında oldukça zorlanan çocuk, çok başarılı bir öğrenci olamasa da bir şekilde okulundan mezun olur. Ancak dikkat eksikliği yalnızca okul hayatını etkilemez. İş hayatında da dikkat eksikliğinden ötürü bir takım sorunlar kişinin yakasını bırakmayacaktır.

Dikkat eksikliği problemi olan kişiler bu probleminin farkına varamayabilir. O yüzden ailesindeki ve çevresindeki insanlar bu tarz belirtileri bulunan kişileri uyararak psikolojik destek almalarını sağlayabilirler.



DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dikkat eksikliği tespit edilen kişilere ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek almaları da gerekmektedir. Uzman bir psikolog dikkat eksikliği problemi olan bireyi psikoterapi yöntemi ile tedavi edecektir.

Psikoterapi tedavisinde, problemi yaşayan kişi çocuksa, bireyin derslerinde ve arkadaşları ile yaşamış olduğu problemlerin ne olduğu saptanır ve kişiye bu sorunların üstesinden nasıl gelebileceği konusunda yardımcı olunur.

Bu sorunları yaşayan çocukların hayata bakış açısı negatiftir; mutsuz ve umutsuz olurlar. Bu probleme sahip olan çocuklar genel olarak okulu sevmezler ve okula gitmek istemezler. Psikoterapi tedavisi ile çocuğun hayata daha olumlu bakması ve okulunu sevmesi sağlanır.

Yalnızca okul hayatı değil yapmaktan çekindikleri ne varsa, onları yapma konusunda cesaretlendirilirler. Kendilerine saygı duymaları gerektiği, isterlerse başarılı olabilecekleri bilinci aşılanır. Problem çözme yeteneği kazandırılır.

Arkadaş grubuna nasıl adapte olabilecekleri ve grup halinde nasıl hareket edebileceklerinin bilgisi verilir. Dikkat eksikliği problemi olan kişi eğer bir yetişkinse, iş hayatında yaşamış olduğu problemler konuşulur ve çözüme kavuşturulması için gereken destek sağlanır.

Aynı şekilde kişi cesaretlendirilir, kendisine saygı duyması sağlanır. Problem çözme yeteneği ve grup halinde hareket edebilme yeteneği kazandırılır.

İlaç tedavisi ve psikoterapi dışında bazı diğer yöntemler ile de dikkat eksikliği probleminin üstesinden gelinebilir; uyku düzeni oldukça önemlidir. Dikkat eksikliği problemi olan bireyler yeterince ve düzenli bir şekilde uyumalıdır.

Hafızayı güçlendirecek besinler tüketilmelidir; omega 3 açısından oldukça zengin olan balık ve ceviz tüketimi oldukça faydalıdır.

Bulmaca ve test çözmek, genel kültür yarışmalarını takip etmek alzheimer hastalığına iyi geldiği gibi dikkat eksikliği problemine de oldukça iyi gelmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Dilay GÜNGÖRMÜŞ
Psikoloji
Beylikdüzü Kolan Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443