Duruş Bozukluğu Nedir?

Duruş Bozukluğu Nedir?


DURUŞ BOZUKLUĞU NEDİR?

Duruş bozukluğu özellikle masa başı işlerde çalışan bireylerde sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Gün boyu oturmak durumunda olan birey oturuş şekline dikkat etmezse duruş bozukluğundan ötürü iskelet sistemine zarar verebilir.

Kişinin duruşu oldukça önemlidir. İskelet sisteminde, kas yapısında bozulmalar meydana gelen birey ayakta iken, yolda yürürken etrafındaki insanlara olumsuz izlenim vermektedir. Bu durum kişide özgüven eksikliğine yol açmaktadır.

Bu sebeple oturarak çalışan insanların, oturma şekillerine oldukça özen göstermeleri, zaman zaman ayağa kalkıp, hareket etmeleri gerekmektedir. Zaten sürekli oturmak duruş bozukluğu dışında, birçok farklı rahatsızlığın da habercisidir.



KİŞİ NASIL OTURMALIDIR?

Masa başı işlerde çalışan ya da masaüstü bilgisayarlarında oyun oynayan ve ödevlerini yapan çocuklar dik oturmaya özen göstermelidir. Dik oturabilmek için oturulan sandalyede oldukça önemlidir. Rahatsız ve dik durmanızı engelleyebilecek olan sandalyeler tercih edilmemelidir.

Çünkü kişi rahatsızlık duyduğu için duruşunu bozarak öne doğru eğilme ihtiyacı hissedebilir. Kendini işine veya oynadığı oyuna fazlası ile kaptıran bireylerde ekrana doğru eğilme durumu gözlemlenmektedir.

En çok gözlemlenen duruş bozukluğu ve iskelet sisteminin bozulmasına sebebiyet veren hatalardan biri ekrana doğru eğilerek bir takım aktivitelerin gerçekleştirilmesidir. O yüzden kişi doğru koltuğu seçmeli ve dik bir şekilde oturmalıdır.



DURUŞ BOZUKLUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Duruş bozukluğunun düzeltilmesi için genellikle fizik tedavi yeterli olmaktadır. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektiren durumlar meydana gelebilir.

Fizik tedavide amaçlanan kişinin bozulan omurgasını ve değişen kas yapısını normale çevirmektedir. Kişinin vücudu uzun zamandır kambur durmaya alıştıysa kemik ve kas yapısı ona göre şekillenmiştir.

Bir takım fizik tedavi hareketleri uygulanılarak, kişinin yanlış yöne doğru yönelmiş olan kemikleri ve kasları dik bir şekilde durabilmesine olanak sağlayacak şekilde geliştirilir. 

Uzm. Dr. Esra Esen USANMAZ
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Büyükçekmece Kolan Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443