İÇİNDEKİLER
- GRİP AŞISI YAPTIRMALIMIYIM?
- GRİP NEDİR? NASIL SALGIN YAPIYOR?
- GRİP ANTİJENİK DEĞİŞİKLİKLERLE TÜM DÜNYAYA YAYILABİLİR
- GRİP NASIL BULAŞIYOR?
- ACABA GRİPMİYİM? YOKSA NEZLEMİYİM?
- GRİPTEN NASIL KORUNACAĞIM?
- GRİP AŞISI NEDİR?
- GRİP AŞISI BENİ KORURMU?
- ÖNCELİKLE KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?
- GRİP AŞISININ ETKİLİ OLMASI İÇİN YAPILMASI GEREKEN EN UYGUN ZAMAN NEDİR?
- KİMLERE GRİP AŞISI YAPILMAZ?
- GRİP AŞISININ YAN ETKİSİ VARMI?
GRİP AŞISI YAPTIRMALIMIYIM?
Grip aşısının, kış aylarında grip ve oluşturacağı hastalıkları önlemede yararı var mı, herkes aşı yaptırabilir mi ve daha önce yaptırdım ama yine de grip oldum gibi konular kış aylarının yaklaştığı her dönem gündeme gelmekte ve kişiler grip aşısı yaptırma ve yaptırmama konusunda karar vermekte güçlük çekmektedirler.
GRİP NEDİR? NASIL SALGIN YAPIYOR?
İnfluenza virüsüne bağlı gelişen akut enfeksiyon hastalığı grip, özellikle sonbahar ve kış aylarında şehir, ülke ve bazı durumlarda dünya genelinde (pandemik) salgın şeklinde yayılabilir.
Kuluçka süresi ortalama 2 ile 3 gün süren grip, yakın temas, öksürük ve aksırma yolu ile hızlı şekilde yayılabilen bulaştırıcılık özelliği yüksek, aniden başlayan yüksek ateş ve bununla birlikte baş ağrısı, kas eklem ağrıları ve öksürük bulguları ile kendini gösterir.
Gerekli tedbirler alınmamaşsa özellikle yüksek risk grubunda olan hastalarda; Pnomoni (Zatürre), Solunum Yetmezliği, Sepsis gibi ciddi tablolar oluşturarak ölümlere sebep olabilir.
GRİP ANTİJENİK DEĞİŞİKLİKLERLE TÜM DÜNYAYA YAYILABİLİR
İnfluenza virüsü, yakın geçmişte yaşanan kuş gribi ve domuz gribi vakalarında olduğu gibi zaman zaman varyasyonlarla karşımıza çıkabilir. Bu tür antijenik değişiklikler nedeniyle toplumda bağışıklk oluşmadığından hastalık tüm dünyaya dalgalar halinde yayılabilir. İnfluenza konağı insan, domuz ve kuşlardır. Büyük pandemilerde, grip dünya genelinde dalga dalga yayılarak genç ve sağlıklı insanları bile etkileyecek ciddi boyutlara ulaşabilir.
İnfluenza B özellikle insanlarda hastalık oluşturur, bölgesel salgın şeklinde ve özellikle risk grubundaki hastaları etkiler.
GRİP NASIL BULAŞIYOR?
Özellikle okul, metro, metrobüs, otobüs gibi kapalı ortamlarda hapşırık ve öksürük yolu ile hasta kişinin virüs yayması daha kolaydır. Gripli kişinin temas ettiği cansız nesneler kapı kolu, masa, telefon ahizesi ve musluk gibi günlük yaşamda sık temas edilen ortak alanlar hastalığın yayılmasında önemli rol oynar.
ACABA GRİPMİYİM? YOKSA NEZLEMİYİM?
Soğuk algınlığı ve gribe neden olan etken virüsler farklıdır. Soğuk algınlığı burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma, burun tıkanıklığı ve çok hafif ateş ile kendini gösterir, bulgulara yönelik yapılacak tedavi ve istirahat ile hastalar kısa sürede işlerine dönebilir.
Grip hastalığı ise İnfluenza virüsüne bağlı gelişen bir hastalıktır. Yüksek ateş, baş ağrısı, öksürük, kas eklem ağrısı ve halsizlik gibi semptomlarla kendini gösterir. Üç gün içinde düşmeyen ateş olursa özellikle pnömoni, solunum yetmezliği ve sepsis gibi ciddi, hayatı etkileyecek tablolarla ortaya çıkar ve hayatı tehdit eden bir hastalık haline dönüşebilir, mortalite (ölüm oranı) özellikle risk grubunda yer alan kronik hastalarda daha yüksektir.
GRİPTEN NASIL KORUNACAĞIM?
- Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalı.
- Gripli kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı.
- Mümkün olduğunca, özellikle salgın dönemlerinde toplu alanlar (okul, metro, metrobüs, otobüs ve kapalı yerlerde) kaçınılmalı.
- Gripli kişinin bulaşıcılığa neden olmamak için aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağızı kağıt mendille kapatması önerilir.
- Bulaşıcılığı arttıran masa, kapı kolu, telefon ahizeleri vb. ortak alanların yüzeyleri sık sık temizlenmelidir.
GRİP AŞISI NEDİR?
Grip aşısı inaktif, ölü bir aşıdır ve her yıl kış aylarında salgın yapması beklenen grip virüslerine karşı hazırlanır.
GRİP AŞISI BENİ KORURMU?
Grip aşısı yapılsa dahi aşının koruyuculuğunun yüzde yüz olmadığı unutulmamalı, farklı bir virüs ile karşılaşıldığında grip hastalığına yakalanma ihtimalinin olduğu ve kişisel korunma yöntemlerine özellikle salgınların arttığı sonbahar ve kış aylarında ekstra dikkat edilmesi gerektiği unutulmamlıdır.
ÖNCELİKLE KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?
Yüksek risk grubunda olanlar;
- 65 yaş üzeri
- Astım hastaları
- KOAH hastaları
- Diyabetes Mellituus
- Kronik kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olanlar
- Kronik böbrek yetmezliği olanlar
- Karaciğer yetmezliği
- İmmunitesi baskılanmış kanser hastaları, organ ve doku nakli yapılanlar
- Uzun süreli aspirin kullanan çocuk ve adolesanlar
- 6 ay-2 yaş arası çocuklar
Bunlara ek olarak gebeliğin 3. ayından sonra ve laktasyon döneminde de uygulanabilir.
GRİP AŞISININ ETKİLİ OLMASI İÇİN YAPILMASI GEREKEN EN UYGUN ZAMAN NEDİR?
Grip aşısının etkin olması ve kişiyi korunması için aşının en çok Eylül ve Ekim aylarında yapılması önerilmektedir, aşılamanın işlemlerini Aralık ayından önce bitirilmesi önerilir.
KİMLERE GRİP AŞISI YAPILMAZ?
- Geçmişinde grip aşısı ile alerjik reaksiyon gelişenler
- Yumurta alerjisi olanlar
- 6 aydan küçük bebekler
- Şiddetli ateşli hastalık geçirenler
GRİP AŞISININ YAN ETKİSİ VARMI?
Aşının
bilinen ciddi bir yan etkisi ve hastalık yapıcı özelliği yoktur, sadece
uygulandığı yerde lokalize ağrı, hassasiyet ve nezle benzerii
semptomlara neden olabilir.