Kabızlık (Konstipasyon) Nedir?

Kabızlık (Konstipasyon) Nedir?


KABIZLIK (KONSTİPASYON) NEDİR?

Bir çoğumuzun hayat kalitesini düşüren, tıbbi adı konstipasyon olan kabızlık, bir halk sağlığı sorunudur. Bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu ortaya çıkan dışkının sertleşmesi durumudur. Besinlerin sindirim sisteminde normalden yavaş hareket etmesi, bağırsaklardan daha fazla sıvının emilmesine neden olur ve sonuç olarak dışkı kuru ve sert hale gelir. Dışkının bu sertleşme durumu nedeniyle dışkılama güçleşir ve ağrılara sebebiyet vererek kişiyi zorlar.

Her yaş grubunda ve cinsiyette ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık meydana gelir. Gebe ve emziren annelerde de görülebilmektedir. Dışkılama kişinin metabolizma hızına göre de farklılık gösterebilir.

Kabızlığın birçok nedeni vardır, öncelikle bu nedeni tespit edip çözüme doğru ilerlememiz daha doğru olacaktır. Beraberinde akut veya kronik olma durumuna göre doğru beslenme tedavisi sağlanmalıdır.



NEDEN KABIZ OLURUZ?

  • Pandeminin getirdiği hareketsiz yaşam
  • Çeşitli ilaçlar
  • Metabolik ve sindirim sistemi hastalıkları
  • Yağdan fakir diyet modeli
  • Protein ağırlıklı diyet modeli
  • Aşırı karbonhidrat tüketimi
  • Beslenme düzeninde katı besinlere sık yer verilmesi
  • İhtiyaçtan az su tüketimi
  • Hormonel denge değişiklikleri
  • Stresli yaşam
  • Mikrobiyota dengesinin bozulması
  • Beslenme düzeninde lifli besinlere az yer verilmesi
  • Sık seyehatler gibi nedenler oluşturabilir. Kişisel olarak baktığınızda bu nedenlerin hangisinden kaynaklı olduğunu tespit edip ona yönelik ilerlemeniz daha iyi sonuçlar verecektir.


KABIZLIK (KONSTİPASYON) İÇİN NE YAPMALIYIZ?

  • Haftalık 150 dakika yürüyüş veya egzersiz mutlaka yapılmalıdır.
  • Günlük 25-30 gram posa(lif) karşılanacak şekilde beslenme planı oluşturulmalıdır.
  • Beslenme düzeninde tencere yemeği gibi sulu yemeklere yer verilmelidir.
  • Günlük ihtiyacımız doğrultusunda ortalama 2,5- 3 litre su tüketimimizi sağlamalıyız.
  • Kurubaklagil tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Günlük 3 porsiyon  sebze, 2 porsiyon meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Sebzelerden özellikle kabak, bamya, enginar, yeşil yapraklı sebzelere yer verebiliriz.
  • Meyvelerden özellikle yeşil elma, armut, ananas, kuru kayısı, kuru erik ve incire yer verebiliriz.
  • Kronikleşen bir kabızlık şikayetiniz varsa diyetisyeniniz takibinde probiyotik destek kullanabilirsiniz.
  • Beslenme düzeninizde muz, patates, pirinç pilavı, yayla çorbası, leblebi, kestane gibi besinler yer alıyorsa sınırlandırmanız gerekir.


KABIZLIK (KONSTİPASYON) İYİ GELECEK ALTERNATİF TARİFLER

MARMELAT TARİFİ: 
  • 1 adet kuru incir
  • 2 adet kuru erik 
  • 2 adet kuru kayısı 
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 damla limon
YAPILIŞI: 

Malzemelerimizi ılık suda beklettikten sonra robottan geçirelim ve karıştıralım. Sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketim sağlayabilirsiniz.

SMOOTHİE TARİFİ:
  • 1 su bardağı kefir
  • 2 adet kuru kayısı (ılık suda beklemiş)
  • 1 ortaboy armut
  • 2 yemek kaşığı yulaf
YAPILIŞI:

Malzemelerimizi robottan geçirdikten sonra içecek olarak tüketim sağlayabilirsiniz. Ara öğün alternatifi olarak tercih edebilirsiniz.

Uzm. Dyt. Seda YAĞIZ
Beslenme ve Diyet (Metabolik Dizayn)
İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Şişli Kolan International Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443