Koronavirüs Döneminde Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak Şart

Koronavirüs Döneminde Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak Şart


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak kabul ettiği koronovirüs  salgını (Covid-19) önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Koronavirüs’e karşı ilk savaş bağışıklığı güçlü tutmakla başlıyor. Güçlü bir bağışıklık; sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, düzenli ve yeterli uykudan geçiyor. Bu dönemde vücudumuzu belirli besinlerle desteklemek bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır.

Özellikle karantina sürecindeki covid pozitif  hastaların tükettiği besinlerin niteliği önem taşıyor. Bu dönemde zengin proteinli besinler tercih edilmeli, sebze ve meyvelerin antioksidan gücünden yararlanılmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme ile elde edilen enerji ve besin ögeleri bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar



BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRECEK BESİNLER NELERDİR?

Baharatlar;
  • Zerdeçal: Anti-inflamatuardır, aynı zamanda kan şekerini dengeler.
  • Zencefil: Vücuttaki inflamasyonu baskılar, öksürme ve boğaz ağrısına iyi gelir.
  • Yeşil Çay: Polyphenol isimli antioksidantlar içerir. Hastalıklarla savaşmak için etkilidir.
  • Soğan: Soğandaki fisetin ve kuersetin bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmektedir.
  • Sarımsak: Doğal antibiyotik ve antiviraldir. Sarımsaktaki allisin fitokimyasalları bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmektedir.

Limon, Portakal, Greyfurt, Mandalina: Narenciye ürünlerin C vitamininden zengin olması immün sistemi destekler.

Zeytinyağı, Hindistan Cevizi Yağı, Avokado Yağları: Güçlü antioksidan içerirmersinin yanı sıra Hindistan Cevizi laurik asit içeği sayesinde antimikrobiyaldir. İmmün sisteme destek olabilmek adına  antioksidanlardan yararlanışmalıdır.

Yeşil ve Kırmızı Mercimek, Nohut, Fasulye Çeşitleri: Besin değeri yüksek ve zengin protein kaynağıdır. Vücudumuzun savunma mekanizması olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için yeterli protein alımına katkıda bulunur.

Kök Sebzeler, Yer Elması, Kırmızı Pancar, Tatlı Patates, Havuç: Kırmızı  pancar mide enzimlerini uyararak kabızlığa iyi bir çözüm getirir. Yer elması içerdiği mannan şekeri ile antibakteriyel etkiye sahiptir. Tatlı patates ve havuç ise beta-karoten, C vitamini ve magnezyum içeriği ile immün sistemi desteklemektedir.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak, karalahana, pazı, brokoli, kale, maydanoz gibi koyu yapraklara sahip sebzeler kalsiyum yönünden oldukça zengindir.  Aynı zamanda Folat,  A, C, E, K ve B vitaminlerinden de zengindirler ve bağışıklığı  desteklerler. Bu tarz besinlerin pişirilme yöntemine  dikkat edilmeli, fazla pişirilmemeli ve suda bekletilmemelidir.

Enginar: Çinko, fosfor, magnezyum, potasyum A, B6 ve  C vitaminleri açısından zengindir ve immün sistemi desteklemektedir.  Dolaşım ve sindirim sisteminin sağlığı için önemlidir.

Ananas, Mango, Kivi:
Ananas, mango ve kivi gibi meyveler sindirim enzimi desteği sağlamakla beraber bağırsak dostudur. İkinci beyin ilan edilen bağırsaklarımızın bağışıklığımızdan sorumlu potansiyel yerdir.

Ev Yapımı Yoğurt-Kefir-Turşu, Kombucha:
En önemli probiyotik kaynaklarından, bağırsak sağlığımızı destekleyerek immun sistemimize büyük katkıda bulunur.

Kemik Suyu ve Tavuk Suyu: Çorbalara yada ana yemeklere eklenecek kemik suyu ve organik tavuk suyunun yapılarında bol miktarda bulunan;

  • Jelatin
  • Doğal Yağlar
  • Mineraller
  • Vitaminler
  • Proline
  • Glutamin
  • Glisin gibi aminoasitler bağırsak duvarının onarılıp yenilenmesinde ve bağışıklık sistemini güçlendirmede son derece önemlidir.

Su; Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması yardımcı olur. Vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına ve pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün 2-2,5 litre su içilmelidir.

''Korona virüsün besinler ile bulaşıcılığına dair bir bulgu olmasa da yemeklerin hazırlanma süreçlerinde; temizliğin en üst düzeyde sağlanmalı. Et ürünleri başta olmak üzere, pişen tüm yiyeceklerin iyi pişirilmesi oldukça önemlidir.''

Dyt. Hande ARAS



BOL ANTİOKSİDANLI SALATA TARİFİ

  • Marul, Roka, Dereotu
  • Haşlanmış Nohut / Maş Fasulyesi / Karabuğday
  • Kuru Domates
  • Kırmızı Kapya Biber
  • Ceviz
  • Havuç
  • Kırmızı Pancar
  • Nar Taneleri
  • Limon / Sirke
  • Zeytinyağı