İÇİNDEKİLER
- KURU İĞNE TEDAVİSİ NEDİR?
- KURU İĞNE TEDAVİS HANGİ HASTALARA KULLANILIR?
- TETİK NOKTA (KULUNÇ) NEDEN OLUŞUR?
- KURU İĞNE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
- KURU İĞNELEME TEDAVİSİNİN ETKİ MEKANİZMASI
- KURU İĞNE TEDAVİSİ VE AKAPUNKTUR ARASINDAKİ FARKLAR
- KURU İĞNE TEDAVİSİ KİMLERE UGULANIR?
- KURU İĞNE TEDAVİSİ ACITIR MI?
- KURU İĞNE TEDAVİSİ SONRASI
- KURU İĞNE TEDAVİSİ KAÇ SEANS YAPILMALIDIR?
- KURU İĞNE TEDAVİSİNİ KİMLER UYGULAYABİLİR?
KURU İĞNE TEDAVİSİ NEDİR?, KİMLERE NASIL UYGULANIR?
KURU İĞNE TEDAVİSİ NEDİR?
Kuru iğne tedavisi kas iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı, spazm, tutukluk ve hareket kısıtlılıklarının tedavisinde kullanılan ve son yıllarda popülerlik kazanan bir tedavi yöntemidir.
Bu tedavi yöntemi, vücudun çeşitli noktalarına ilaçsız ince iğnelerin batırılmasıyla gerçekleştirilir.Kuru iğnelemenin etkisini nörofizyolojik, mekanik ve kimyasal mekanizmalarla gösterdiği düşünülmektedir.
KURU İĞNE TEDAVİS HANGİ HASTALARA KULLANILIR?
Genellikle yaralanma veya aşırı kullanmaya bağlı gerilen kasların içinde hassas bölgeler oluşur. Bu bölgelere ''TETİK NOKTA'' denir ve kas boyunca gerginliğe ve ağrıya neden olur.
Tetik nokta halk arasında ''KULUNÇ'' olarak bilinir ve çeşitli kas grupları içerisine yayılmış birden fazla tetik nokta olabilir.
Kuru iğneleme, Tetik Noktaların olduğu Tüm Mekanik Kaynaklı Kas İskelet Sistemi Hastalıklarında (bel, sırt, boyun, omuz, diz, bilek, omurga sorunları vb) uygulanabilir
TETİK NOKTA (KULUNÇ) NEDEN OLUŞUR?
Tekrarlayan hareketler, kötü duruş, bilgisayar-telefon-TV ekranı karşısında uzun süre aynı pozisyonda durmak, masa başında aynı pozisyonda çalışmak en sık nedenlerdir.
Genellikle stres ve kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde, farkında olmadan daha uzun süreli kasılmayla tetik nokta geliştirme olasılığı daha fazladır. Aşırı kullanıma/ yük binmesine bağlı kasılmış olan tetik noktalarda ki kas liflerine yeterli kan ulaşmaz.
Bu kanın ulaşmaması nedeniyle kas düzenli olarak aldığı oksijen ve besinleri alamaz. Bu nedenle de kasılmadan önceki normal formuna dönemez.
Yeterli kan alamadığı için dokudan uzaklaşması gereken atık maddeler uzaklaştırılamaz, beslenemeyen ve içinde bulunduğu dokuda basıya/ gerilime uğrayan sinirler hassaslaşır.
Gerilen kas, uzaklaştırılamayan atık maddeler ve hassaslaşan sinirler ağrıya neden olur.Tetik noktayı içeren ağrılı kas şeridi gevşetilmedikçe ağrı geçmez
KURU İĞNE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Hekim tetik noktaları bulmak için elle kaslarınızı kontrol eder ve kasılmayı tespit ettiği noktalara iğne batırır. İğnenin batırma şekli derinizin alt katmanına kadar olabileceği gibi gerektiğinde kasınızın içerisine (0.5-1 cm) kadar ilerleyebilir.
Tedavi sırasında batırılan iğne, bir veya birkaç kez batırılıp çıkarılabilir. Doku iğneyi tutuyorsa birkaç saniyeden /3-5 dakikaya kadar beklenebilir, sonra iğne etrafında çevirilerek çıkarılır.
Bu sayede spazmın çözülmesi, tetik noktaların gevşemesi hedeflenir. Bu yöntem tetik nokta aktivasyonunun giderilmesinde oldukça güvenli ve etkin bir biçimde kullanılabilir.
Steril iğnelerle yapılan uygulamadan birkaç saat sonra banyo yapılabilir, uygulama yerinin kapatılmasına gerek yoktur.
KURU İĞNELEME TEDAVİSİNİN ETKİ MEKANİZMASI
Kuru iğneleme tekniklerinin temelinde lokal ve/veya genel tedavi edici etki görülür. İğne batırılan bölgeye gelen kan akımı ile atık maddeler uzaklaşır, bozulmuş olan hücre içi kalsiyum/potasyum dengesi düzelir, ciltte bulunan reseptörler aracılığı ile ağrı kesici etki yapar, tetik noktada ki kısır döngü kırılır.
KURU İĞNE TEDAVİSİ VE AKAPUNKTUR ARASINDAKİ FARKLAR
Kuru iğneleme akupunktur ile aynı şey değildir. Her iki uygulamada da cildinize iğneler batırılır ancak iğnelerin batırılma şekli ve yerleri farklıdır.
Akapunktur da vücudun farklı sistemleri harekete geçirilmeye çalışırken kuru iğne tedavisinde amaç tetik noktalara müdahale ederek kasılmaların açılmasını sağlamaktır.
Akupunktur uygulamasında olduğu gibi standart uygulama noktaları yoktur. Tetik nokta nerede ise uygulama oraya yapılır.
KURU İĞNE TEDAVİSİ KİMLERE UGULANIR?
Kuru iğne tedavisi 12 yaşın üstündeki herkese uygulanabilir. Bu tedavi hamilelere, iğne korkusu olanlara, kanama bozukluğu olanlara ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalara uygulanmaz
KURU İĞNE TEDAVİSİ ACITIR MI?
Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler çok ince iğnelerdir. Bazı insanlar iğnenin girdiğini bile hissetmezler. Bazı kişiler ise sadece hafif bir batma hissederler.
KURU İĞNE TEDAVİSİ SONRASI
Kuru iğne tedavisinden sonra sıklıkla hiçbir yan etki görülmez. Hastaların çoğu tedavi sonrası tamamen veya kısmen rahatlar. Bazı hastalar tedavinin ardından 24-48 saat süreyle artan kas ağrıları yaşayabilir.
Bu normal bir durumdur. Ancak tutulan yerlerin iyileşmesi için ağrıya rağmen hareket etmek önerilir. Tedavi bölgesinde görülebilecek olası morarmalar da normaldir ve bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
KURU İĞNE TEDAVİSİ KAÇ SEANS YAPILMALIDIR?
Kişiden kişiye, hastalığın süresine, tetik noktaların yaygınlığına göre değişir. Bazı hastalar tek seansta rahatlarken, bazen 10 seansa kadar tekrarlamak gerekir. Seans aralıkları 3-7 gün arasında değişebilir.
KURU İĞNE TEDAVİSİNİ KİMLER UYGULAYABİLİR?
Kuru iğne tedavisi, iğne ile yapılan bir tedavi olduğu için bu uygulamayı; alanında uzman, tetik nokta yerleşimini iyi bilen hekimlerin yapması gerekir.
Doğru uygulamalarla kuru iğne tedavisinin etkinlik oranları oldukça yüksektir. Başka tedavilerle birlikte ya da tek başına kullanılabilir. Fizik tedavi programları ve egzersizle birlikte uygulandığında etkinlik artabilir.