İÇİNDEKİLER
MISOPHONIA (MİZOFONİ) NEDİR?
Mizofoni bazı seslere karşı aşırı duyarlı olma ve nefret etme durumudur. Küçük yaşlardan itibaren gelişebilen bir psikolojik rahatsızlık olan mizofoni kişinin çevresindeki insanların ağızlarını şapırdatmalarından, diş gıcırdatmalarından, çekirdek çıtlatmalarından, fazla ses çıkararak yemek çiğnemelerinden, yutkunmalarından, hırıltılarından, sümkürmelerinden, burun çekmelerinden, parmak çıtlatmalarından, sakız çiğnemelerinden, ayaklarını sürüyerek yürümelerinden vb. kişiden kişiye göre değişebilen birçok farklı durumlardan, aşırı derecede rahatsızlık duymalarıdır.
Her insan bu tarz durumlardan rahatsızlık duyabilir. Ancak mizofoni hastalığı bulunan bireyler bu durumu çok daha ciddi boyutlarda yaşarlar. Mizofoni hastaları seslere karşı, diğer insanlara göre çok daha hassas olurlar ve bu durum onlarda aşırı sinirlilik hali, öfke patlamaları ve şiddet doğurabilir.
MİZOFONİ GENELLİKLE AİLEDE BAŞLAR
Mizofoni genellikle ailede başlamaktadır. Birlikte yemek yenilen aile sofralarında, aile bireylerinden biri ağzını şapırdatarak yemek yiyorsa ve bu durum sürekli olarak devam ediliyorsa her geçen gün biraz daha fazla rahatsızlık duymaya başlar.
Rahatsız olduğunu söylemesine rağmen aile bireyi inatla ağzını şapırdatmaya devam ediyorsa mizofoni hastalığı kaçınılmazdır. Bu hastalıkla ilgili öncelikle ailenin bilinçlenmesi gerekmektedir. Bu hastalık aslında bir takıntıdır.
Kişinin bir takım sesleri takıntı haline getirmesidir. O yüzden rahatsız olduğunu belirttiği zaman, bu tarz davranışların tekrar edilmemesi gerekmektedir. Takıntı haline gelmeden çözüme kavuşturulması büyük önem taşır.
MİZOFONİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Mizofoni çok küçük yaşlarda gelişebilen bir hastalıktır ve tedavi edilmezse kişide bir takıntı haline gelebilir. Öyle ki bu durum ileri yaşlarda kişinin topluma uyum sağlamasını, sosyalleşmesini zorlaştırdığı gibi okulda ve iş hayatında başarısız olmasına sebep olabilir.
Ebeveynler, çocuklarının bu tarz seslerden rahatsız olduğunu gördükleri zaman vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdırlar. Çünkü mizofoni hastalığı bir takım seslerden rahatsızlık duyma durumu olarak başlasa da ileri yaşlarda nefret, öfke, kin, kavga etme isteği gibi olumsuz durumların habercisidir.
Mizofoni hastalığı bulunan bireyler genellikle zeki bireylerdir. O yüzden küçük yaşlarda destek alınması çok daha büyük önem taşımaktadır. İleri zekalı oldukları için diğer insanlardan farklı eğitim almaları gerekebilir.
Üstün zekalı bireylerin düzgün bir şekilde yönlendirilmeleri gerekmektedir. Yoksa mizofoni hastalığı ile birlikte toplumdan uzaklaşarak başarısızlığa mahkum olabilirler.