Obsesif Kompulsif Bozukluk: Tanı Testi Rehberi

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), tekrarlayan takıntılar ve bunlara karşı geliştirilen davranışlarla karakterizedir.

OKB NEDİR?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), tekrarlayan takıntılar ve buna bağlı geliştirilen zorunlu davranışlarla karakterize edilir. Kişi, takıntılarından kaçınmak veya onları hafifletmek için zorunlu davranışlar gerçekleştirir.

Takıntılar, sürekli olarak zihne giren ve rahatsız edici düşünceler, görüntüler veya dürtüler olabilir. Zorunlu davranışlar ise takıntılarından geçici bir rahatlama sağlamak için yapılan tekrarlayan hareketler veya ritüellerdir.

OKB'NİN TANISI İÇİN TEŞHİS SÜRECİ

OKB tanısı koymak için bir dizi adım izlenir. İlk adımda, kişinin semptomları hakkında detaylı bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme, kişinin semptomlarının ne kadar süredir devam ettiğini, ne sıklıkla ortaya çıktığını ve günlük yaşamını nasıl etkilediğini içerir. Ayrıca, kişinin aile geçmişi ve ruh sağlığı hakkında da bilgi alınır.

OKB'NİN TANISI İÇİN TEŞHİS TESTLERİ

OKB tanısı koymak için birkaç farklı test ve değerlendirme yöntemi kullanılabilir. Bu testler, semptomların ne kadar şiddetli olduğunu ve başka bir ruh sağlığı sorunu olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Bunlar arasında klinik görüşmeler, anamnez alma, gözlem ve değerlendirme yer alır. Bu yöntemler bir araya getirilerek, doğru bir teşhis konulması sağlanır.

PSİKOLOJİK DEĞERLENDİRMELERİN OKB TEŞHİSİNDEKİ ROLÜ

Psikolojik değerlendirmeler, OKB tanısı konulmasında önemli bir rol oynar. Bu değerlendirmeler, kişinin semptomlarının ne kadar şiddetli olduğunu, günlük yaşamını nasıl etkilediğini ve başka bir ruh sağlığı sorunu olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Değerlendirmeler genellikle bir psikolog veya psikiyatrist tarafından yapılır ve kapsamlı bir şekilde kişinin geçmişini, aile geçmişini ve semptomlarını ele alır.

ÖZ RAPOR ANKETLERİNİN OKB TEŞHİSİNDEKİ ÖNEMİ

Öz rapor anketleri, OKB teşhisinde önemli bir araçtır. Bu anketler, kişinin semptomlarını ve yaşam kalitesini değerlendirmek için kullanılır.

Kişi, anketi doldururken semptomlarını ve bu semptomların günlük yaşamını ne kadar etkilediğini açıkça ifade eder. Anketler, teşhis sürecinde objektif bir değerlendirme sağlar ve tedavi planlamasında önemli bir rol oynar.

OKB TEŞHİSİ İÇİN PROFESYONEL YARDIM ALMA

OKB semptomları ile başa çıkmak zor olabilir ve profesyonel yardım gerektirebilir. Alanında uzman kişi, semptomları değerlendirmek, tanı koymak ve uygun tedavi seçenekleri sunmak konusunda yardımcı olabilir.  Psikoterapi, ilaç tedavisi ve destek grupları gibi çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Profesyonel yardım aramak, OKB semptomlarını hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak için önemlidir.

SONUÇ

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), tekrarlayan takıntılar ve zorunlu davranışlarla karakterize edilen bir ruh sağlığı sorunudur. OKB'nin tanısı için bir dizi adım izlenir ve psikolojik değerlendirmelerin yanı sıra teşhis testleri ve öz rapor anketleri de kullanılır. OKB teşhisi konulduğunda, profesyonel yardım alma önemlidir. OKB semptomları ile başa çıkmak için uygun tedavi seçenekleri mevcuttur.

Uzm. Klinik Psikolog Selin BAYAR
Psikoloji