Skolyoz, omurganın göğüs ve / veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru ve rotasyonel üç boyutlu eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner.
Kemikler, vücudumuzun temel direkleri gibidir; bize şekil verir, organlarımızı korur ve günlük hareketlerimizi mümkün kılar. Ancak, bu sessiz kahramanların sağlığına çoğu zaman yeterince önem vermeyiz. Oysa kemik sağlığı, çocukluktan yaşlılığa kadar her dönemde dikkatle korunması gereken bir hazinedir.
Bel ağrısı insanların yaklaşık %90'ının hayatlarının bir döneminde en az bir kez yaşayacakları bir ağrıdır. Bel ağrılarının %85 - 90'ının sebebi mekanik bel ağrısıdır. Mekanik bel ağrısı omurgada herhangi bir problem olmadan bel kaslarından kaynaklanan ağrılara verilen isimdir. Mekanik Nedenler Haricinde Bel Ağrısı Bir Çok Farklı Nedenden Oluşabilir.
Boyun ağrısı, günümüzde oldukça yaygın görülen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunudur. Modern yaşamın getirdiği hareketsizlik, uzun süreli masa başı çalışma ve artan stres faktörleri, boyun ağrılarının sıklığını artırmaktadır
Eklemlerin içinde ve çevresinde ürik asit birikimi ve yüksek miktarda ürik asit bulunmasıyla ortaya çıkan romatizmal ve metabolik bir hastalıktır. Gut kelimesi Latince gutta (damla)’dan gelir. Zehirli maddenin eklemlerde damla damla biriktiğini belirtmek için kullanılmıştır. Genellikle ayak başparmağında veya diğer alt eklemlerde başlar.
Priformis sendromu, kalça ve leğen kemiği bölgesinde bulunan bir kas olan priformis kasının gerginliği nedeni ile altından geçen siatik sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle uzun süreli oturmak, aşırı egzersiz yapmak, arka cepte kalın cüzdan taşımak gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Omuz sıkışma sendromu, omuz bölgesinde yer alan tendonların sıkışması ve zedelenmesi sonucunda ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Bu durum genellikle omuzun tekrarlayan hareketleri, omuz yaralanmaları veya yaşlanma süreci gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Menisküsler, diz ekleminde bulunan yarım ay şeklindeki sert silikon tarzındaki dokulardır. Diz ekleminin stabilitesini sağlar, şokları emer ve eklemin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Menisküs yaralanmaları genellikle dizin ani bir dönme hareketi sırasında veya diz üzerine aşırı yük bindirilmesi sonucu meydana gelir. Bu yaralanmalar genellikle spor aktiviteleri sırasında veya yaşlanma sürecinde ortaya çıkabilir.
Bel fıtığı, omurgadaki disklerin bozulup omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu sinirler üzerinde baskı oluşturmasıyla meydana gelir. Çoğu durumda, konservatif tedavilerle (dinlenme, fizik tedavi, ilaçlar) semptomlar kontrol altına alınabilir.
Skolyoz, omurganın yan yana eğrilmesi ile karakterize edilen bir durumdur ve genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, fiziksel ağrılar, postür bozuklukları ve hatta solunum problemlerine yol açabilir.
Ortopedik onkoloji, kemik ve yumuşak dokularda kanserle ilgilenen bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için geçerli olan bu alan, kanserli tümörlerin teşhis ve tedavisi ile ilgilenir.
Proloterapi, kronik ağrıları tedavi etmek için kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi, vücudun iyileşme mekanizmalarını harekete geçirerek, hasarlı dokuların tamir edilmesini sağlar. Proloterapi, özellikle eklem ağrıları, kas zedelenmeleri ve kronik ağrılar gibi durumlar için etkili bir alternatif tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.