Oruç Ayını Sağlıklı Geçirmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oruç Ayını Sağlıklı Geçirmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Mutlaka Sahura kalkın süt, yumurta, az tuzlu peynirler, tam buğday ekmeği ve yulaf, protein içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissine yardımcı olacak besinlerdir. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ise çiğ olarak tüketilmelidir. İftarınızı yapın, ağır olmayan ani şeker dusuklugu HİPOGLİSEMİ yapan gıdalardan uzak durun
  • Tatlı Yerine Meyve Tercih Edin.
  • İftar ve Sahur Arasında 10 - 12 Bardak Su İçin.
  • İftardan 1-2 saat sonra bir ara öğüne yer verilmelidir. Bu ara öğünde taze meyveler tüketilebilir çünkü meyveler; lif, su, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Kan şekerinin dengelenmesi açısından, meyvenin yanında, protein kaynağı olan süt tüketilebilir.
  • Çay ve kahve alırken su tuketin
  • Lifli yiyecekleri tercih edin.
  • Kronik hastalıklarla ilgili sürekli kullandığınız ilaçları zamanında alınız.

Uzun süreli açlık durumu nedenıyle HİPOGLİSEMİ'ye  baglı gelişebilecek baygınlık hissi, tansiyon düşüklüğü ve göğus agrısı durumunda acil olarak hastaneye başvurun.



İFTARDAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İftarda Porsiyon Ölçülerine Dikkat Edin

Orucu, hurma gibi lif içeriği yüksek bir besinle açın ya da çok tuzlu olmayan bir zeytinle de oruç açılabilir. Oruç açıldıktan sonra 20 dakika beklenmeli, su ve lif içeriği yüksek bir çorba ile yemeğe devam edilmelidir. İftarda salata, yoğurt, ayran ya da cacık olmalıdır.

Kabızlık riskini en aza indirmek ve kan şekerinin aniden yükselmesi önlemek adına, tam tahıllı ekmekler ve bulgur gibi lif içeriği yüksek besinler de sofrada yer almalıdır. Kızartma ve hamur tatlıları yerine, sütlü tatlıları ve meyve tatlıları tercih edilmelidir.

Tek Seferde Çok Fazla Su Tüketmeyin!

Fiziksel Aktiviteyi Yapmayı Unutmayın!

Uzm. Dr. Sedat UYGUN
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Şişli Kolan International

Soru Sor
Telefon: 444 1 443