İÇİNDEKİLER
PULMONER REHABİLİTASYON NEDİR?
Klinik veya fizyolojik olarak saptanmış, kronik solunumsal hastalığa bağlı yetersizliği olan bireyin yaşam kalitesini artırmak için uygulanan akciğer tedavi programıdır. Günümüzde kronik obstrüktif akciğer hastalıkları, akciğer enfeksiyonu sonrası yeniden toparlanma süreci gibi tablolarda pulmoner rehabilitasyona olan ilgi artmıştır.
PULMONER REHABİLİTASYON KİMLERE UYGULANIR?
Süregen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma, egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, geçirilmiş akciğer enfeksiyonu sonrası, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir.
CORONAVİRÜS HASTALIĞI 2019 (COVID-19)
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Coronavirus hastalığı 2019 olarak tanımlanan COVID19, SARS-CoV-2’nin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonudur. Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, 12 Mart 2020 tarihinde COVID-19’u pandemik bir hastalık olarak ilan etmiştir. COVID-19 hastalarının çoğunda hafif veya komplikasyonsuz hastalık gelişirken, yaklaşık %14’ünde hastaneye yatış ve oksijen desteği gerektiren ciddi hastalıklar gelişmekte ve %5’i yoğun bakım ünitesine alınmaktadır.
Ağır vakalarda, COVID-19 akut solunum yolu hastalığı sendromu, sepsis ve septik şok, akut böbrek hasarı ve kalp hasarı dahil olmak üzere çoklu organ yetmezliği ile karşımıza çıkabilir. COVID-19 hastalığının klinik sınıflamaya göre, özellikle DSÖ klinik sınıflamasına göre 2.-4. evrelerinde solunum sistemi önemli şekilde etkilenmektedir. Ayrıca hastalığın aktif döneminden sonra, uzun dönem sonuçlarına ilişkin yeterli bilgiye sahip olunmadığı için hastalarda ne ölçüde hasar veya sekel kalacağı net değildir. Uygun hastada, uygun zamanda pulmoner rehabilitasyon girişimleri mutlaka gerekecektir.
SOLUNUM HASTALIKLARINDA EGZERSİZ NEDEN GEREKLİDİR?
Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur.Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır.
PULMONER REHABİLİTASYON PROGRAMININ SÜRESİ NE OLMALIDIR?
Pulmoner Rehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız;
Göğüs hastalıkları uzmanı, Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurup mevcut tedavi programından yararlanmalısınız.