Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?


SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Uzmanlar, günde 50-100 adet saç telinin dökülmesini normal sınırlar içerisinde kabul ederken, eğer aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme oluşursa, en kısa zamanda doktora başvurulması gerektiğini bildiriyor.

Tüm toplumlarda saçlarla saç şekillerinin sosyal ve kültürel bir önemi vardır. Saç dökülmesiyle karşılaşan bir kişi, kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayıf görmeye başlayarak, bu durumdan kurtulabilmek için değişik yöntemlere başvurabilir. Ancak, saç dökülmesinin nedeni bulunmadan doğru bir tedavi şekli uygulanamaz.

Bu nedenle aşırı saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme şikayetleri bulunanların, deri hastalıkları uzman hekimlerine başvurmaları gerekir. 



GÜNDE 100'DEN FAZLAYSA DİKKAT!

Günde 100 saç telinden fazla dökülme olmasının sorun teşkil edebilir, yüksek ateş, bağışıklık sistemini etkileyen akut ve kronik hastalıklar, tiroid hastalıkları, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, demir ve çinko eksikliği, H vitamini eksikliği, mevsim değişikliği ve beslenmede yetersiz protein alımı gibi durumların saç dökülmesine sebep olabilir. Kaza veya büyük ameliyat geçirmek gibi fiziksel nedenlerin de dökülmeye sebep olabileceğini belirtiliyor. 



BESLENME YETERSİZLİĞİ

D vitamini eksikliği belirtileri arasında saç dökülmesi de yer alır. Kapalı mekanda fazla zaman geçirip güneşten uzak kalmış olmanız D vitamini eksikliğinin açıklaması olabilir. Bazen de yaşadığınız yerdeki hava koşulları güneşe hasret kalmanıza neden olur. Böyle bir durum söz konusuysa ve güneşlenmeniz mümkün değilse, D vitamini takviyesi alabilirsiniz. 



DOĞUM SONRASI SAÇ DÖKÜLMESİ ARTIYOR

Tüm saç derisini kapsayan, aşırı dökülmelerde en önemli sebeplerden birinin hormonel değişikliklerdir. Bu durum en çok loğusalık döneminde ortaya çıkıyor. Genellikle doğumdan 2-4 ay sonra saçlarda dökülme başlar ve birkaç ay sonra kendi kendine sonlanır. Aynı şekilde doğum kontrol ilaçlarının başlanması veya ilaçların kesilmesi saçlarda dökülmeye neden olur. Tiroid bezinin az veya çok çalışması; over, adrenal veya hipofiz bezi kaynaklı tümörler de saç dökülmesini tetiklemektedir.



PERMA SAÇ DÜŞMANI!

Saç boyaları başta olmak üzere saça uygulanan bazı kimyasallar da saçları yıpratır. Fönler, perma işlemleri, renk açıcılar saçın yapısına hasar verir. Boya işlemi sırasında uygulanan renk açıcılar saça rengini veren melanini okside eder. Aynı zamanda saçı yapısal olarak zayıflatır. Perma denilen işlemde saça uygulanan solüsyon ise saçın yapısında bulunan disülfid bağlarında kırılma veya azalmaya neden olur, bu da beraberinde saç tellerinin dökülmesini getirir. 



ÇOK YIKAMAK İYİ GELMİYOR

Saçlarda meydana gelen mekanik hasarların dış faktörlere bağlıdır. Bu dış faktörlerden bir tanesi de su. Saçların haftada en fazla 2 veya 3 kez yıkanması gerekir. Saçlar ılık su ile yıkanmalı ve kullanılan şampuan miktarı fazla olmamalıdır. Fazla kullanılan şampuan saçtan kolay arındırılmaz ve saçta kepeklenmeye neden olur. Ayrıca yıkama sırasında saç derisini sertçe ovalamak saçlı deride hasara neden olabilmektedir. Kırılganlığı azaltmak için ise saça onarıcı kremler uygulanmalıdır. Saça uygulanan onarıcı kremler saçların daha dolgun ve düz görünmesini sağlamaktadır.