Transarteriyel Radyoembolizasyon Tedavisi

Transarteriyel Radyoembolizasyon Tedavisi


HANGİ HASTA GRUPLARINA UYGULANIR?

Trans arteriyel radyoembolizasyon (TARE) tedavisi karaciğerin primer kanserlerinde (Hepatosellüler karsinom ve kolanjiyosellüler karsinom) veya karaciğere metastaz yapmış olan diğer organ kanserlerinde (kolon-kalın barsak, mide, pankreas, meme, akciğer vb..) karaciğere yönelik olarak uygulanan bir tedavidir.



TEDAVİ UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KRİTERLER NELERDİR?

  • Öncelikle karaciğerdeki hastalığın opere edilemeyecek (inoperabl) şekilde olması gereklidir.
  • Karaciğer fonksiyon testlerinin (ALT, AST) normal sınırlarda veya  maksimum normalin 5 katı seviyesine kadar olması gereklidir.
  • Total bilurubin düzeyinin 2 mg/dl'nin altında olması gereklidir.
  • Karaciğer tümör yükünün %70'den küçük olması gereklidir (karaciğerdeki tümör volümünün tüm karaciğer volümünün %70'inden az olmalıdır)


TEDAVİ ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?

  • Trifazik üst abdomen BT görüntüleme ile karaciğerin damar yapıları görüntülenir ve tümör yükü hesaplanır.
  • Ön anjiyo işlemi gerçekleştirilir: Bu işlem kasık atar damarından kateter ile girilerek, karaciğer atar damarına ulaşılması ve sintigrafik görüntüleme için Tc 99m MAA isimli ilacın verilmesidir. Bu işlem sonrasında, verilecek tedavi ilacının akciğerlere veya sindirim sitemindeki organlara istenmeyen kaçakların oluşup oluşmayacağı belirlenmektedir.
  • Kan biyokimyasal testler (ALT, AST, Tortal bilurubin vb..)


TEDAVİ NASIL UYGULANIR?

Tedavi uygulaması için gerekli ön hazırlıklar yapılıp, tedaviye uygun olduğunuza karar verildikten sonra, tedavi uygulaması anjiyo laboratuvarında ön anjiyo işlemine benzer şeklide karaciğer atar damarına ulaşılıp İtriyum (Y) 90 isimli beta radyasyonu yayan radyoaktif madde ile işaretli nanoparçacıkların karaciğer atar damarı içine verilmesi şeklinde uygulanır. Bu tedavi, hastanede yatışınızı gerektirmeyen günü birlik olarak uygulanan bir yöntemdir. 



BU TEDAVİ İLE BİRLİKTE KEMOTERAPİ UYGULAMASI YAPILABİLİR Mİ?

Genelikle kemoterapi ile bu tedavi arasında 2 haftalık bir periyot bırakılarak yapılabilir. Tedaviler arasında karaciğer fonksiyon testlerinin yakın takibi gereklidir.



TEDAVİYİ YAPAN HEKİM(LER) NE UZMANIDIR?

Bu tedavi, multidisipliner denilen Nükleer Tıp, Girişimsel Radyolog, Medikal Onkolog, Genel Cerrah, Gastroenterolog vb.. bir çok uzmanın birlikte karar verdiği ve Nükleer Tıp hekimi ile Girişimsel Radyolog hekim tarafından uygulanan bir tedavidir.



GENEL ANESTEZİ - LOKAL ANESTEZİ

Tedavi uygulaması lokal anestezi altında yapılmaktadır.



TEDAVİ SONRASI İZLEM

Tedavi uygulamasından sonra ilk 1 ay içinde karaciğer fonksiyon testlerinizin (kan testi) izlemi yaklaşık 1 hafta ara ile gerçekleştirilir. Tedaviye yanıt olup olmadığının belirlenmesi için tedaviden 3 ay sonraki görüntüleme yöntemleri ile kontrol edilmeniz önerilir.



YAN ETKİ

Bu tedavi uygulamasının nonspesifik denilen karın ağrısı, bulantı vb.. erken yan etkileri dışında geç dönemde oluşabilecek 2 önemli yan etkisi bulunmakatdır:

  • İlacın, sindirim sistemindeki diğer organlara kaçak oluşması nedeniyle ülserler gelişmesi: Her ne kadar ön anjiyo işleminde bu olasılık göz ardı edilse de kabaca %3-4 oranında bu durumun oluşabileceği bildirilmektedir.
  • Radyasyona bağlı karaciğer yetmezliği (RILD): Bu durum, yaygın karaciğer hastalığında, sirotik zeminde gelişen  bazı hastalıklarda daha sık oluşmakla birlikte genel olarak kabaca %1-2 oranında geliştiği bilinmektedir.
Prof. Dr. Ahmet Fırat GÜNGÖR
Nükleer Tıp ve Moleküler Görüntüleme
İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Şişli Kolan International Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443