Yaz Dönemlerinde Gebelikte Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yaz Dönemlerinde Gebelikte Nelere Dikkat Etmeliyiz?


GEBELİKTE YAZ DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Anne adayının her yönünyle kendisine daha çok dikkat etmesini gerektiren bir dönemdir gebelik. Bir de yaz ayına denk geliyor ise dikkat edilecek şeylerin sayısı daha da artar. Yaz dönemindeki sıkıntıları özetlemek gerekirse çoğunlukla;

  • Sıcak basmaları
  • Avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar
  • Alerjik problemler
  • Bulantı ve kusmalardaki artış
  • Halsizlik
  • Uykusuz ve nefes darlığı gibi bir takım şikâyetlerdir.

Çevresel faktörler özellikle gebeik döneminde kadınları diğer zamanlara göre daha fazla etkiler. Özellikle yazın sıcak aylarda gebeliğin getirdiği yük biraz daha ağırlaşır. Bu dönemde anne beslenmesine, giyimine, temizliğine daha çok dikkat etmelidir.

Yeryüzüne ulaşan güneş ya da ultraviyolel ışınlarının insan ve insan derisi için pek çok faydasının yanında göz ardı edilmeyecek zararları da vardır.

Tüm biyolojik olayların başlaması ve devamlılığının sağlanması, kemik yapımına yardım eden D vitaminin üretimi, hastalığa neden olan mikroorganizmaların ortadan kaldırılması ve insan psikolojisine pozitif etkileri ile güneş ışınlarının yaşamsal gerekliliği ortadır. Ancak bu ışınların güneş yanığı, cilt kanseri, çeşitli alerjik reaksiyonlar ve erken deri yaşlanmasına neden olduğu, özellikle de açık tenli insanlarda sayılan bu durumların daha sık görüldüğü bilinen bir gerçektir. Bu nedenle gebelerin, güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik olarak ulaştığı özellikle 11:00-15:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerekir. Sabah saatlerinde ya da öğleden sonra güneşlenme gebeler için daha sağlıklı olacaktır.

Geniş kenarlı şapkalar; güneş ışınlarını absorbe ederek (emerek) ısıya maruziyeti artıran koyu renkli giysiler yerine güneş ışınlarını yansıtan açık renkli giysiler ve sağlıklı olduğu bilinen güneş gözlüklerinin kullanılması tercih edilmelidir. Gebeliğini yaz aylarında geçiren kadınların güneşin olumsuz etkilerini minimalize etmek için çok faktörlü koruyucu kremler kullanılması gebeliğe zarar vermez, bilakis koruyucu etkileri gebeyi rahatlatacaktır.

Gebeliğinin ilk üç ayı yaz dönemine denk geliyorsa sıkıntılarınız genel olarak artacaktır. Aşırı sıcaklar koulara karşı hassasiyeti artırır, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ve bulantı kusmaların daha belirgin hissedilmesine sebep olur.

Gebeliğinizin ikinci üç ayı yaz dönemine denk geliyorsa genel olarak gebeliğin en rahat dönemi olduğundan nispeten şanslı sayılırız. Genel olarak pek tolere edemeyeceğiniz şikayetleriniz olmayacaktır.

Gebeliğinizin son üç ayı yaz dönemine denk geliyorsa aşırı alınan kilolar, vücutta oluşan ödemler hareket kabiliyetinizi engellerken; nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik gibi problemlerin bu dönemde daha yoğun hissedilmesine sebep olur.

Gebeliğin ilk aylarındaysanız eğer; kokulardan uzak durun ve katı, kuru, yağsız gıdalar tüketin. Sabahları uyandığınızda baş ucunuzda duran galete yada krekerleri tüketmeniz mide asidinizi bir miktar alarak sabah bulantılarınızı azaltacaktır.

Güneş sadece ışınları ile değil ısısıyla zararlı olabilir. Örneğin; gebelikte az da olsa artmış bazal vücut ısısı nedeniyle yaz sıcakları gebeliği sıkıntılı ve riskli hale getirebilir. Sıcaklık artışları kan basıncının da artmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelerin günün sıcak saatlerinde korunmasız olarak dolaşmaları, tansiyon yükselmesine ve bunun neden olabileceği istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir. Yazın terlemeyi önleyecek rahat, hafif, kolay değiştirilebilir giysilerin tercih edilmesi gerekir.

Yaz aylarında terleme, deri ve mukozalardan buharlaşma yoluyla su ve tuz kaybı artar. Terleme yolu ile kaybedilen tuz ve mineraller, dengeli olarak daha çok taze meyve tüketilmek suretiyle karşılanmalıdır.

Yaz aylarında terlemenin fazla olması nedeniyle deride birçok bölge nemli olacağı için mantar enfeksiyonlarının sıklığı artar. Bunu önlemek amacıyla vücudun kıvrımlı bölgeleri (parmak araları, koltuk altı, göğüs arası ve alt kısımları vb.) mümkün olduğunca kuru tutulmalı ve sık aralıklarla ılık duşlar yapılmalıdır.

Yaz aylarında bir gebenin günde en az 2.5 litre sıvı alması gerekir. Günlük sıvı ihtiyacı birçok şekilde doğal yoldan karşılanabilirse de, alınan sıvının büyük kısmını en doğal sıvı olan su oluşturmalıdır. Meyve suyu tüketilecek ise tercihen taze sıkılmış meyve suları tüketilmedir.

Olası besin zehirlenmeleri, aşırı sıcak havalarda gebelerin dikkat etmesi gereken durumlardan biridir. Özellikle yaz aylarında yiyecekler hılı bir şekilde bozularak, toksin ve bakteri oluşumuna neden olurlar. Açık yerlerde satılan ve hijyenik olmayan gıdaların tüketilmemesi oluşabilecek hastalıkların önlenebilmesinde önemlidir.

Gebelikte kaplıca, hamam ve sauna gibi yerlerin kullanılması önerilmez. Çünkü sıcağa bağlı etki bebeğin gelişiminde bir takım anomalilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Fırsat yaratıp yüzün Yüzme ile vücudunuzun adete tüm kaslarını çalıştırabilir, aynı zamanda psikolojik bir rahatlamada sağlayabilirsiniz. Yüzme için denizi tercih edin. Hijyenik koşullarından emin olduğunuz havuzları da kullanabilirsiniz.