Yaz Gribi Nedir?

Yaz Gribi Nedir?


YAZ GRİBİ NEDİR?

Yaz ayları hastalıklar açısından en rahat olunan aylar olarak görülmektedir. Her ne kadar vücut direnci, diğer mevsimlere göre daha yüksek olsa da sıcak havalar virüslerin çoğalmasına sebep olur.

Aynı şekilde bakteriler de bu mevsimde çoğalmaktadır. Yaz gribi kış aylarında soğuk havaların etkisi ile ortaya çıkan hastalıklardan ayrılmaktadır. Yani yaz gribi bulaşıcı hastalıklar sınıfına girmektedir.

Yaz gribi soğuk algınlığı ile benzerlik göstermektedir. Soğuk algınlığı üşütme kaynaklı olsa da yaz gribi daha çok insandan, insana bulaşarak etkisini gösterir. İnsandan, insana bulaşması yaz aylarında diğer mevsimlere göre daha olasıdır.

Çünkü yaz aylarında insanlar birbirleriyle yakın temasta bulunmaktadır ve sıcak havalar virüslerin en kolay çoğalabildikleri havalardır. Bu nedenle virüs taşıyan biri ile yakın temasta bulunulması, yaz gribinin bulaşmasına zemin hazırlar.



YAZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Yaz gribi virüs taşıyan kişiler ile yakın temasta bulunulması sonucu öksürük, hapşırık, tükürük, hava ve ter yoluyla bulaşabilir. Sıcak havalarda yoğun kalabalık olan alanlar yani;

  • Toplu taşımalar
  • Alışveriş merkezleri
  • Sahiller
  • Plajlar
  • Havuzlar
  • Konser alanları
  • Gece kulüpleri gibi alanlarda virüs taşıyan kişiler ile yakın temasta bulunulması yaz gribinin bulaşmasını kolaylaştıracaktır.


YAZ GRİBİNDEN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

Yaz gribinden korunabilmek için ortak kullanım alanlarında insanlar ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Özellikle çevrenizde öksüren, hapşıran insanlar var ise o alandan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekmektedir.

Hijyen çok önemlidir; virüsler ile savaşabilmek için her gün duş alınmalı, eller sık sık yıkanmalı, kıyafet hijyenine özen gösterilmelidir. Uzun saatler boyunca klimaya maruz kalmak da bağışıklık sisteminizi zayıflatarak virüslere karşı vücudunuzu savunmasız hale getirebilir.

O yüzden dikkatli olunmalıdır. Virüsler ile savaşabilmenin en kolay ve sağlıklı yolu su tüketmektir. Özellikle yaz aylarında, gün içerisinde sık sık su tüketilmelidir.

Yeterince uyuyamaz ve dinlenemezseniz vücudunuz hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. O yüzden uyku düzeninize dikkat etmeli, gün içerisinde zaman buldukça dinlenmelisiniz.

Uzm. Dr. İsmail Hakkı BOZ
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Büyükçekmece Kolan Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443