Yaz Hastalıkları Nelerdir?

Yaz Hastalıkları Nelerdir?


YAZ HASTALIKLARI NELERDİR?

Yaz mevsimi çoğu insanın heyecanla gelmesini beklediği, öncesinde birçok planını yapıldığı en sevilen mevsimlerden biridir. Yazın çiçekler açar, ağaçlar birbirinden lezzetli meyveler verir. Her şey iyi ve hoştur ancak dikkatsiz davranılması geri dönüşü olmayan hastalıklara sebebiyet verebilir.

O yüzden yaz mevsiminin tadını çıkarırken bazı unsurlara dikkat edilmelidir. Kişiyi hasta eden unsurların başında güneş gelmektedir. Güneş oldukça masum görünse de uzun saatler boyunca güneş ışınlarına maruz kalınması istenmeyen sonuçlar doğurabilir.



GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUNABİLMENİN YOLLARI

Güneş D vitamini içerdiği için her insanın faydalanması gereken çok önemli bir sistemdir. Ancak çok fazla güneşe maruz kalınması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bunlardan biri güneş çarpmasıdır.

Güneş ışınlarının en dik olduğu saatlerde güneşe maruz kalınması güneş çarpmasına sebebiyet verebilir. Güneş çarpmasından korunabilmek için öğlen saatlerinde dışarı çıkılmamasına özen gösterilmelidir.

Saat fark etmeksizin güneşin altında durulacak ise gün batımına kadar şapka takılmasında fayda vardır. Halk arasında başa güneş geçmesi olarak da nitelendirilen bu durum kişide baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya sebebiyet verebilir. Bu yüzden kişi kendini güneş çarpması riskine karşı korumalıdır.



GÜNEŞ YANIKLARINDAN KORUNABİLMENİN YOLLARI

Güneş yanıkları yaz aylarında yüksek sıcaklığa, güneşin kavurucu etkisine aldırış edilmeden, uzun saatler boyunca güneş ışınlarına maruz kalınması sonucunda meydana gelmektedir.

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalan kişilerin vücutlarının büyük bir bölümü kıpkırmızı bir görünüme sahip olur. Yanıklar kişiye yalnızca görüntü olarak rahatsızlık vermez. Yanan bölgelere herhangi bir temasta bulunulduğu zaman büyük acı çekilmektedir.

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalıp kıpkırmızı bir görünüme sahip olmak istemiyorsanız öğle saatlerinde dışarı çıkmamalı, şapka takmalı ve güneş kremi kullanmalısınız.



YAZ AYLARINDA GÖZ HASTALIKLARI CANINIZI SIKABİLİR

Yaz aylarında büyük rahatsızlık veren durumlardan biri de göz hastalıklarıdır. Bu duruma yine güneş sebebiyet vermektedir. Güneş gözlüğü takmadan güneş ışınlarına maruz kalınması gözde batma, yanma, yaşarma gibi durumların oluşmasına sebebiyet verebilir.

Bu yüzden polarize ve UV 400 korumalı gözlüklerin kullanılması gerekmektedir. Havuzlar da göz hastalıklarına sebebiyet veren etmenlerden biridir. Temiz olmayan havuzlara girildiği zaman gözleriniz alerjik reaksiyon gösterebilir.

Bu yüzden temizliğinden emin olduğunuz havuzları tercih etmelisiniz. Yüzücü gözlüğü kullanımı da gözlerinizi mikroplara karşı koruyacaktır. Yaz aylarında gözlerde çapaklanmalar artış göstermektedir.

Bu yüzden sabah kalktığınız zaman yüzünüzü iyi bir şekilde yıkayıp, gözlerinizi çapaklardan arındırmalısınız. Gözleriniz zaman zaman kaşınabilir. Bu durumda gözlerinizi kaşımak yerine yıkayabilirsiniz. Su gözünüzdeki kaşıntıyı giderecektir.



KLİMANIN DOKUNMAMASI İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Yaz ayının bunaltıcı sıcaklarından kurtulmak ve serinlemek herkesin arzu ettiği bir durumdur. Ancak abartıya kaçılmaması gerekmektedir. Klima çalışan bir ortamda uzun bir süre kalmak zorundaysanız üşüdüğünüzü hissettiğiniz anda klimanın ayarını düşürmelisiniz.

Üşüdüğünüzü hissettiğiniz halde klimanın ayarını düşürmezseniz hasta olma olasılığınız artar. Yapılan yanlışlardan birisi de klima açık bir şekilde uyumaktır. Vücut sıcaklığı uyku halindeyken, uzun süre hareketsiz kalınmasından dolayı düşmektedir.

O yüzden klima açık bir şekilde uyunması hasta olmanıza sebep olabilir. Geceleri hava sıcaklığı gündüze göre daha serindir. Odanızın serin olmasını istiyorsanız pencereler açık bir şekilde uyuyabilirsiniz. Sabaha karşı hava serinleyecek ve sıcaklık problemi ortadan kalkacaktır.

Açık havada sıcak havaya maruz kalıp terleyen bireyler klima bulunan bir ortama girdikleri zaman üzerlerindeki kıyafetler ıslak olduğu için, klimanın üflediği soğuk hava yüzünden hasta olmaktadırlar.

Bu yüzden klimalı bir ortama girilecekse, öncesinde ıslak kıyafetler değiştirilmeli ya da güneşin altında ıslak kıyafetlerin kuruması beklenmeli ve sonrasında klimalı ortamlara girilmelidir.



SİVRİSİNEKLERDEN KORUNMANIN YOLLARI

Sivrisinekler sıcak havaları severler. Bu yüzden yaz aylarında dikkatli olmak gerekmektedir. Hava sıcak olduğu için yaz aylarında pencereleri ve balkon kapılarını açmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu durumlarda sineklik kullanımı hayat kurtarmaktadır. Yaz aylarında uyku sırasında açık tuttuğunuz kapı ve pencerelere sineklik takarak sivrisinek vb. tehditlerden uzak durabilirsiniz.

Uzm. Dr. İsmail Hakkı BOZ
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Büyükçekmece Kolan Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443