İÇİNDEKİLER
BAĞIRSAK ENFEKSİYONU NEDİR?
İnsan vücudunun sindirim sistemi oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ancak bazı durumlarda bakteri ve virüsler ile savaşmakta zorlanabilir. Gıda zehirlenmesi bu zorluklardan biridir.
Gıda zehirlenmesi yenilen gıdaların yenilebilir özelliklerini kaybetmeleri sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin tüketilmesi, soğuk ortamda bekletilmesi gerekmesine rağmen oda sıcaklığında bekletilen ürünlerin tüketilmesi ve etlerin yeterince pişirilmeden ya da çiğ bir şekilde tüketilmesi gibi durumlar gıda zehirlenmesine sebep olur.
Gıda zehirlenmesi ileriki süreçte bağırsak enfeksiyonuna evirilebilir. Vücut bakteriler ile savaşını kazanamaz ise bu durumun sonucunda gıda zehirlenmesine göre çok daha ciddi bir hastalık olan, bağırsak enfeksiyonu ile savaşmak zorunda kalabilir.
Gıda zehirlenmesinin bağırsak enfeksiyonuna evirilmesi durumu genellikle bağışıklık sisteminin zayıf olması sebebi ile gerçekleşir. Bir diğer sebep ise, yenilen besinlerin bozulma seviyesidir.
Yenilebilme özelliğini kaybedişinden uzunca bir süre geçmiş olan yiyeceklerin içerisindeki bakteri miktarı çok daha fazladır. Bu yüzden kişinin bağışıklığı oldukça güçlü dahi olsa yine de bağırsak enfeksiyonu ile savaşmak zorunda kalabilir.
Gıda zehirlenmesi genellikle birkaç gün içerisinde iyileşmektedir. Ancak bağırsak enfeksiyonu çok daha ciddi bir durumdur ve vücut bu enfeksiyon ile uzunca bir süre boyunca savaşmaktadır.
Gıda zehirlenmesi genellikle iki gün içerisinde iyileşse de bağırsak enfeksiyonunun iyileşmesi en iyi ihtimalle 1 haftayı bulmaktadır. Bu durum kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiği için, 2 haftayı da bulabilir.
BAĞIRSAK ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Uzun süren ishal bağırsak enfeksiyonunun en önemli belirtilerinden biridir.
- Sıcak basması bağırsak enfeksiyonunun belirtilerinden biridir. Bazı kişilerde yüksek ateş de gözlemlenir.
- Halsizlik, isteksizlik ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler de bağırsak enfeksiyonunun belirtileri arasındadır.
- Mide ağrısı, midede yanma gibi belirtileri vardır.
- Bağırsak enfeksiyonu vücutta ciddi oranda sıvı kaybına sebep olmaktadır. Bu durum baş ağrısına da sebep olur
- Bağırsak enfeksiyonunun bazı faydalı belirtileri de bulunmaktadır; vücudu su kaybettiği için kişi sürekli olarak su içme ihtiyacı hisseder. Bu uyarı dikkate alınmalıdır!
BAĞIRSAK ENFEKSİYONU NASIL İYİLEŞİR?
Bağırsak enfeksiyonunun iyileşebilmesi için bol miktarda su içmek gerekmektedir. Enfeksiyonun iyileşmesi ve vücuttan atılması için en önemli etmen su tüketimidir.
Bir diğer etmen de kişinin kendisini yoracak aktivitelerden uzak durması ve hastalık iyileşinceye kadar iyi bir şekilde dinlenmesidir. Bol bol su içmek, dinlenmek ve uyumak vücudun bağırsak enfeksiyonuna karşı savaşında galip gelebilmesini kolaylaştırır.
Lifli yiyeceklerin bağırsak dostu olduğu bilinmektedir. Bu sebeple hastalık iyileşene kadar lifli yiyecekler ile beslenilmelidir.
Bağırsak enfeksiyonu bazı kişilerin ateşinin fazla yükselmesine sebep olmaktadır. Eğer sizin de yüksek ateş probleminiz var ise, bu durumda hekiminizin önerdiği ateş düşürücü ilaçları kullanmalısınız.
Yapılan en büyük yanlışlardan birisi ishal kesici ilaçların kullanılmasıdır. İshal enfeksiyonun vücuttan atılabilmesi için vücudun verdiği bir tepkidir. İshal kesici ilaçlar kullanılırsa enfeksiyon vücuttan atılamaz ve hastalığın iyileşme süresi uzar.