Kolan Hospital

Üroloji

Üroloji

Ürolojik Lazer Cerrahi Merkezi

HoLEP (Holmium laser enucleation of the prostate)

ThuFLEP (Thulium Fiber laser enucleation of the prostate)

İyi huylu prostat büyümesi, prostatınızın büyümesine bağlı olarak içerisinden geçen idrar kanalına baskı oluşturması sonucu işeme ile ilgili şikayetlerle kendisini gösteren hastalıktır.

HoLEP ve ThuFLEP iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde uygulanan en güncel iki cerrahi tedavi yöntemidir.

Her iki lazer teknolojisinin de birbirine kıyasla avantajları ve dezavantajları olup kullanılan lazer sistemine göre ameliyat adı isimlendirilmiştir. Ameliyat, idrar kanalından girilerek bu ameliyat için özel geliştirilmiş aletler kullanılarak yapılmaktadır.

Cildinizde herhangi bir kesi gerektirmez. Prostatınızın büyüyen kısmı neredeyse sadece prostatın dış kabuğu (kapsülü) kalacak şekilde temizlenir.

HoLEP veya ThuFLEP ameliyatları, farklı prostat ameliyatları arasında, en fazla doku çıkarılan ameliyat olması nedeniyle önemli bir avantaja sahiptir. Böylelikle hastalığın tekrarlama riski de en aza indirilmiş olur.

Her boyuttaki prostata (çok büyük boyutlar dahil) uygulanabilmesi de yine bir diğer önemli özelliğidir. Ancak, özellikle büyük boyutlu prostatlarda cerrahi deneyim daha ön plana çıkmaktadır.

Ameliyat, belden aşağı uyuşturulma (spinal anestezi) veya uyutarak (genel anestezi) yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında hastalar genelllikle 24 saat  sondalı takip edilmekte ve sonrasında sonda çıkarılmaktadır.

Yine hastanın sondalı kalma süresi de cerrahi deneyim ile ilişkili olarak daha uzun olabilmektedir. Kliniğimizde bu süre dünya standartlarından çok daha kısadır ve bu da hastalarımızın işlem sonrasında normal hayatlarına dönme sürelerini hızlandırması açısından mutluluk vericidir.

Yine kan sulandırıcıların bir kısmının bu işlem sırasında kesilmesine gerek olmadığını hatırlatmak gerekir. Özellikle orta yaş üzeri hastalarımızın sıklıkla kullandıkları kan sulandırıcı ilaçlarının birçoğunu (aspirin, ecoprin,vs.)  kesmeden bu ameliyatları kliniğimizde güvenli bir şekilde yapabilmekteyiz.

Türkiye ve dünyadaki ilk ve tek “Ürolojik Lazer Cerrahileri Merkezinin” bulunduğu hastanemizi siz de ziyaret edebilir, detaylı bilgi alabilir ve tedavinizi güvenle planlayabilirsiniz.



Kolan Hospital Group Üroloji bölümü, yetişkin ve çocuk hastalara tüm bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyen hekim kadrosu ile muayene, tetkik ve tedavi hizmeti vermektedir.

Üroloji bölümünde, kadın ve erkeklerin idrar üretim ve boşaltım sistemlerinin (böbrekler, iç idrar kanalları, mesane, prostat ve dış idrar kanalı) rahatsızlıklarının yanı sıra, erkek üreme ve cinsel hastalıklarının teşhisi ve cerrahi tedavileri gerçekleşmektedir.

Üroloji Bölümünde hizmet verilen hastalıklar ve tedaviler;

Böbrek ve İdrar Kanalı Taşları

Böbrek ve idrar kanalı taşlarının tedavi sürecinde tüm endoskopik teknikler (Fleksible/Semi-Rijid Üreterorenoskopi, Perkütan Nefrolitotomi (PNL), ESWL) uygulanabilir. ESWL yöntemi ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Kısırlık (İnfertilite)

Varikosel

Varikosel, testislere giden damarların genişlemesi, varisleşmesidir. Varikosel, spermin taşındığı yolda tıkanıklık ve iltihap gibi çözümü olan nedenlere bağlı olabileceği gibi testis kanseri, beyin tümörü (prolaktinoma) gibi ciddi hastalıklara da bağlı olabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Penis ve Sünnet Derisi Hastalıkları
Cinsel Fonksiyon Bozuklukları

  • Erken, Hızlı, Çabuk boşalma
  • Prematür Ejakülasyon
  • Ejakülasyon orgazm bozuklukları

Vazektomi

Erkeğin üreme yollarının cerrahi operasyonla bağlanmasıdır. Uygulamadan sonra erkeğin gebe bırakma olasılığı ortadan kalkar. Bu operasyon, erkeğin cinsel hayatında değişiklik yaratmaz.

Penil Protez İmplantasyonu

Penis protezi ya da halk arasında bilinen adıyla mutluluk çubuğu penis sertleşmesini doğal yolla gerçekleştiremeyen ve daha basit tedavilere cevap vermeyen erkeklerde uygulanan bir cerrahi yöntemdir.

Böbrek tümörü

Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan kitledir. Bu kitle yapı ve fonksiyon olarak normal böbrek dokusundan farklıdır.

  • Benign (İyi huylu tümörler)

Böbrek kistleri, iyi huylu tümörlere örnek verilebilir.

  • Genellikle hayati tehdit oluşturmazlar.
  • Tedavi edildiklerinde ya da cerrahi olarak alındıklarında tekrar oluşmazlar.
  • Çevre dokulara ve vücudun diğer organlarına yayılım göstermezler.
  • Malign (Kötü huylu tümörler)
  • Hayati tehdit oluşturabilirler.
  • Cerrahi olarak alınsa bile tekrar büyüyebilirler.
  • Çevre dokulara zarar verebilir ve çevre dokulara geçiş gösterebilirler.
  • Vücudun diğer bölümlerine yayılım gösterebilirler.

Mesane tümörü

Testis (Yumurtalık) tümörü

Testiste herhangi bir kitle veya sert bir oluşum tespit edildiğinde tümör olabileceği akla gelmeli ve gerekli muayene ve tetkikler mutlaka yapılmalıdır.

Prostat tümörü

Prostat kanserleri erkeklerde en sık görülen kanserlerdir. Erkeklerde akciğer kanserlerinden sonra ikinci sırada ölüme neden olan kanser türüdür. 50 yaşın altında çok nadirdir. Genellikle 70 yaşından sonra görülür ve yaş ilerledikçe sıklığı artar.

Füzyon Prostat Biyopsi

Erkeklerde en sık görülen kanserler arasında ilk sırada yer alan prostat kanserinin doğru ve kesin tanısı için biyopsi yapılması gerekir. Prostat kanserinin kesin tanısı için gerekli olan biyopsi uygulaması, gelişen teknolojik olanaklarla birlikte farklı bir noktaya ulaşmıştır. Yani klasik prostat biyopsisi, günümüzde hasta konforuna yönelik teknolojik yenilikler ve ileri düzeyde bazı uygulamalarla yerini, "füzyon biyopsi" ye bırakmıştır.

Özellikle, bazı agresif seyirli prostat tümörlerinin atlanmasını önleyen ve hastadaki kanser odağının doğru bir şekilde belirlenmesini sağlayan füzyon biyopsi öncesi hastalara multiparametrik prostat MR’ı çekilir. MR’daki görüntülerden, prostat kanseri açısından şüpheli alanlar belirlenerek MR görüntüleri üzerinde işaretleme yapılmakta ve ardından ikinci aşamaya geçilmektedir. Bu aşamada hastanın uyutulması sağlanıp makat bölgesine ultrason probu yerleştirilerek ultrason ve MR görüntüleri eşleştirilir. Normalde ultrason ile seçilemeyen prostat kanseri alanları bu sayede görünür hale gelmektedir. Füzyon biyopsi uygulaması, özellikle prostat kanseri açısından riskli alanlar ile tümörün hedeflenmesiyle, gerekli doku hücrelerinin alınmasını sağlamaktadır.

Bu yöntem sayesinde, başta agresif seyirli (hızlı ilerleyen) kanserler olmak üzere tüm prostat kanserleri daha yüksek oranda doğru tanı ile belirlenebilmektedir.

Prostat Füzyon Biyopsi’nin üstünlükleri nelerdir?

  • Tümör riski taşıyan alanlardan minimal sapma ve hatayla örnekleme yapılır.
  • Tekrarlayan biyopsi gereksinimi azalır.
  • Körleme yapılan standart biyopsinin aksine, multiparametrik MR’da kanser şüphesi taşıyan lezyonlardan doğrudan biyopsi yapılabilir.
  • Klinik olarak saldırgan tümörlere daha hızlı tanı konulmasını sağlar.
  • Ultrasonla görüntülenemeyen, teknik olarak örnek alınması zor bölgelerden biyopsi almaya olanak tanır.

Ürolojik enfeksiyonlar (sistit, prostatit, üretrit)

Kadın ve erkekte idrar kaçırma problemleri ve tedavisi (İnkontinans)

Sosyal ve hijyenik koşulları ağırlaştıran kontrol dışı idrar tutamama (kaçırma) durumudur. Kadınlarda %15-%50 arasında değişen oranlarda stres inkontinans olduğu bilinmektedir. Orta yaşın üzerindeki kadınlarda daha fazla inkontinans sorunu görülmektedir. Söz konusu problem hangi yaşta olursa olsun tedavi edilebilen, çözümü olan bir durumdur.

Testis Hastalıkları

  • İnmemiş testis

Hidrosel

Erkek üreme organı olan testisin koruyucu kılıfının tabakaları arasındaki sıvı miktarının normalin üzerine çıkması durumudur. Medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.

Spermatosel

Spermatosel; içinde sütümsü renkte sıvı bir madde bulunan kese şeklindeki bir oluşumdur. İçindeki sıvıda sperm bulunabildiği için “spermatik kist” olarak da adlandırılır. Testisten ayrı, testisin üst kutbuna komşu “epididim” adı verilen sperm taşıyıcı kanalda yerleşim gösterir. Erişkinlerde yapılan skrotal ultrasonografi uygulamalarında yüzde 30’lara varan oranda saptanabilmektedir.

Testis Enfeksiyonu ( Orşit) ve Epididim enfeksiyonu (Epididimit)

Epididimin enfeksiyonuna “epididimit”, testisin enfeksiyonuna “orşit” adı verilir. Bu iki organın enfeksiyonu uygun antibiyotik tedavisi ile hızla tedavi edilir, fakat kısırlık gibi potansiyel komplikasyonlarından dolayı erken tanı ve tedavisi gereken enfeksiyonlardır.

Androloji

Erkek üreme sistemi, erkek veya kadın cinsel sağlığını etkileyen tüm bozuklukların yanı sıra, erkekte yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan değişiklikleri de inceleyen bir bilim dalıdır. Androloji alanına giren rahatsızlıklarının tanı ve tedavisi, Üroloji Kliniği bünyesinde ayrı bir disiplin kapsamında değerlendirilmekte ve tedavide en modern yöntemler ve teknoloji kullanılmaktadır.

Kısırlık ile ilgili tanı ve tedavi sürecinde Tüp Bebek Merkezi ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla çalışılmaktadır. Kısırlık ile ilgili tüm tedaviler, ekip çalışması ile yürütülmekte, mikrocerrahi varikoselektomi ve mikro-tese (mikrocerrahi yöntemle testislerden sperm bulma) gibi modern cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.

Androloji alanında tanı ve tedavisi yapılan rahatsızlıklar

  • İnfertilite (Kısırlık)
  • Varikosel
  • Mikrocerrahi Varikoselektomi
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
  • Penis ve Sünnet Derisi Hastalıkları Hemospermi
  • Prematür Ejakülasyon (Erken/Hızlı/Çabuk boşalma)
  • Ejekülasyon orgazm bozuklukları (Erken boşalma hariç)
  • Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
  • Vazektomi
  • Cinsiyet Belirsizliği (İntersex)
  • Penil Protez İmplantasyonu
  • Testis Hastalıkları
  • Hidrosel
  • Spermatosel
  • Testis ve epididim enfeksiyonu

Cinsiyet Belirsizliği (İnterseks)

Doğan bebeğin dış genital organlarında belirsizlik olması, yani kız-erkek ayrımının yapılamaması ya da karşı cinse ait belirtileri taşımasına “interseks” adı verilir. Bu tip bozuklukların sebebi; kromozom bozuklukları, bazı hormonların eksik ya da fazla olması ve gebelikte kullanılması sakıncalı ilaçlara maruz kalma sayılabilir.  Bu tip hastalar yeni doğan uzmanı, çocuk endokrinoloğu, çocuk üroloğu, çocuk psikiyatristi ve genetik uzmanından oluşan bir ekip tarafından en kısa sürede değerlendirilmelidir. Bu değerlendirilmenin sonucunda çocuğun hangi cinsiyete daha yakın olduğu belirlenmeli ve hangi cinsiyette devam edilmesinin kararı verilmelidir. Bu karar verildikten sonra bebek ya da çocukta cinsiyeti düzeltici birtakım tedavi ve ameliyatlar uygulanmalıdır. Bu tip tedavilerin çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasından önce tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde çocukta psikolojik yan etkiler kaçınılmaz olacaktır.

Detaylı bilgi için 444 1 443