Karbonhidrat İçeren Yiyecekler

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler


KARBONHİDRAT İÇEREN YİYECEKLER

Karbonhidrat oranı yüksek olan yiyecekler fazla tüketildiği zaman istenmeyen kilolara sebep olmaktadır. Ancak karbonhidratlı besinleri tamamen hayatımızdan çıkaramayız çünkü vücudumuzun ve beynimizin günlük enerji ihtiyacını, karbonhidratlı besinler sayesinde karşılamaktayız.

Beynin tek enerji kaynağı karbonhidrattır. Karbonhidratlı besinler enerji kaynağı oldukları kadar, içerdikleri lif sayesinde de sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar. Vitamin açısından da oldukça zengin olan karbonhidrat içerikli gıdalar, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.



HANGİ BESİNLER KARBONHİDRAT KAYNAĞIDIR?  

Karbonhidrat denilince, herkesin aklına ilk olarak ekmek gelmektedir. Ekmek buğday ya da mısır unundan yapılmaktadır. Bu yüzden buğday, buğday unu, mısır, mısır unu kullanılan tüm yiyeceklerde yüksek oranda karbonhidrat bulunur.

Birçok tahılda karbonhidrat bulunmaktadır; arpa ve pirinç gibi tahıllarda da yüksek oranda karbonhidrat bulunmaktadır. Baklagilleri protein oranlarının yüksek oluşundan ötürü tercih etsek de karbonhidrat oranlarını da göz ardı edemeyiz.

Baklagiller hem protein hem de karbonhidrat açısından oldukça zengindir. Nohut, bezelye, fasülye, mercimek, börülce gibi baklagiller günlük karbonhidrat ve protein ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olurlar.

Karpuz, kavun, muz, kayısı, armut, elma, şeftali, portakal, üzüm vb. birçok meyve vitaminlere olan ihtiyacımızı karşıladıkları kadar karbonhidrat ihtiyacımızı da karşılarlar. Patates, havuç gibi kök sebzeler de karbonhidrat açısından zengin gıdalardır.

Leblebi, fındık, fıstık, badem, kaju, ceviz, kestane gibi kuruyemişler de karbonhidrat içermektedir. Özellikle kestanede yüksek oranda karbonhidrat bulunmaktadır.

Vitamin ve mineral deposu olan kestaneyi tüketmemek olmaz, ancak istenmeyen kilolara sebebiyet vermemek adına fazla kaçırmamak gerekmektedir.



KARBONHİDRAT TÜKETMEMENİN ZARARLARI

Kilo problemi olanlar karbonhidratı tamamen hayatından çıkararak yalnızca protein içeren yiyecekler tüketmeye yönelirler. Kısa vadede, karbonhidrat tüketmeyerek kilo verilebilir ancak bu sürekli olarak sürdürülebilecek bir durum değildir.

Karbonhidrat tüketiminin sıfıra indirgenmesi, ishal ve kabız gibi istenmeyen sindirim sorunlarının meydana gelmesine yol açar. Karbonhidrat vücudun ve beynin enerji kaynağı olduğu için kişiye halsizlik ve bilinç bozukluğu gibi problemler yaşatır.

Karbonhidrat içeren besinler mineraller ve vitaminler açısından da oldukça zengindir. Karbonhidratı tamamen hayatınızdan çıkarırsanız bu mineral ve vitaminlerden mahrum kalırsınız.