Kanser Savaşcısı Ananas-Bromelain

Kanser Savaşcısı Ananas-Bromelain

Ananas Bromelain, ananasın sap ve olgulaşmamış meyvesinden ekstraksiyon işlemleri ile elde edilir. En çok sap kısmında bulunmaktadır.



BROMELAİN NEDİR?

Bromelain, ananasın meyvesinden ve sapından elde edilmektedir. Beyaz ve ten rengi bir toz kıvamındadır. Suda çözünmektedir. Proteaz olarak bilinen ve amino asit zincirlerini keserek proteinleri parçalayan bir enzim türüdür. Fitoteröpatik olarakl kullanılmaktadır. İnsan vücudunda verimli bir şekilde emilir.

Yapılan çalışmalar bromelainin antikanser etkileri olduğunu göstermektedir. Kanser hücrelerinin büyümesini baskılayarak ve kanserli hücrelerin ölümünü uyararak kanserle savaşmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Meme, kolon, mide, rektum ve pankreas gibi kanser çeşitlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Gastointestinal sistemin düzenli çalışmasına destek olmaktadır ve vücutta oluşan fazla miktarda ödemin dışarıya atılmasını sağlamaktadır.

Bazı deri hastalıklarını iyileştirici etki göstermektedir. Kan trombositlerinin birbirine yapışmasını veya kümelenmesini engelleyerek hastalıkların gelişme riskini azaltabilmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Anti-inflamatuar özellikleri ile aynı zamanda astım ve kronik sinüzit için de faydalı olabilir. Osteoartrit hastalık semptomlarını hafifletebilmektedir.

Ameliyattan sonraki iyileşmeyi hızlandırdığını ve bromelain uygulamasının iyileşme sğresinde morarma, ağır ve şişliğin azalmasını sağladığı görülmektedir.

COVID-19'un patofizyolojisinin temel aşamalarına müdahale edebilmektedir. Sağlıklı bağışıklık sistemini harekete geçebildiğinden, SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı korumayı da destekleyebilir ve rasyonel uygulaması ayrıca COVID-19 ve COVID-19 sonrası hastalar için tamamlayıcı bir tedavi olabilir.

Bromelain, solunum, sindirim ve dolaşım sistemlerinde, inflamasyon, miktobiyal, bakteriyel, kanser, osteoartrit, ciddi yaralar, diş plağı, diş eti iltihabı ve çeşitli patojenler için etkili bir tedavi olduğu için terapötik alanda yüksek değerli bir enzim olarak kabul edilir. Doğal bileşik olarak, birçok kimyasal bileşene ve yapay olarak üretilmiş ilaçlara alternatif olarak kullanılabilir.



BROMELAİN'NİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Bilinen yan etkileri mide rahatsızlıkları, ishal, alerjik reaksiyon gibi etkiler görülebilmektedir. Bu nedenle uygun dozlarda kullanımı ve doktor veya diyetisyen kontrolünde takip altında kullanımı önerilmektedir. Böbrek hastaları, gebe ve emzirme süreci gibi hassas dönemlerde kullanımı pek önerilmemektedir.

Aspirin, heparin, varfarin (Coumadin) ve klopidogrel (Plavix) dahil olmak üzere antiplatelet veya antikoagülan ilaçlar antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ve ayrıca ibuprofen (Motrin, Advil) ve naproksen (Naprosyn, Aleve) alan kişiler, bromelaini takip altında kullanmaya özen göstermelidir. Beraberinde sarımsak gibi kanama riskini artıran takviyeler ve şifalı otlar alan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır.

Deneyenler, bromelainin, antibiyotikler (tetrasiklin ve amoksisilin gibi) dahil olmak üzere ilaçların emilimini muhtemelen arttırabileceğini öne sürmektedir. Kemoterapi ilaçları, kan basıncı ilaçları, uyuşukluğa neden olan ilaçlar, bazı antideprasanlar kullanan bireylerin mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir.

Uzm. Dyt. Seda YAĞIZ
Beslenme ve Diyet (Metabolik Dizayn)
İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Şişli Kolan International Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443