K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinler Tüketilmelidir?

K Vitamini Eksikligi

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vitaminler, hücrelerin işlevlerinde önemli  görevleri olan  ve eksikliklerinde olumsuz tıbbi durumların görüldüğü temel besin öğelerinden birisidir. Vitaminlerin hepsi birbirinden önemli ve farklı görevlere sahiptir. Bu vitaminlerden K vitaminine bakacak olursak;
K vitaminin ana görevi pıhtılaşma sisteminde rol almaktır. Beraberinde kemik oluşumunda ve kalp-damar sağlığında rol alır. Protrombin adlı proteinin üretimi için gereklidir. Varfarin, coumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastalarda k vitaminin azaltılması gerekebilir.


K vitamini tek çeşit değildir. Alınan kaynağa göre 3 türü mevcuttur.
K1 Vitamini (Filokinon); Yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
K2 Vitamini (Menakinon); Bağırsak bakterileri tarafından üretilir.
K3 Vitamini (Menadion); Sentetik üretilir.
K vitamini, vücutta bir miktar depo edililir ve yağda çözünen bir vitamindir. Bu nedenle yetişkinlerde eksikliği nadir, yeni doğmuş bebeklerde çok yaygındır. Beraberinde inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi bazı kronik hastalıklarda emilimin etkilenmesi sonucu eksiklikler görülebilmektedir.

Eksiklik en sık vücudun bağırsak yolundan emilimindeki ve kronik hastalıklarda ortaya çıkmaktadır.

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE VÜCUDUMUZDAKİ BELİRTİLERİ

Ciltte kolay morarma, siyah renkli ve kanlı dışkılama, tırnak altlarında kanamaya bağlı kırmızı beneklerin oluşması, bebeklerde göbek kordonu bölgesinde kanama ve sünnetin geç iyileşmesi ve sürekli kanama, morarma ve kemiklerde güçsüzlük görülebilir.


NEDEN VÜCUTTA K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ GÖRÜLÜR?


Yetersiz ve dengesiz beslenme

Bağırsağın bir bölümün alınmış olması

Sindirim ve emilimi etkileyen Crohn, ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkların varlığı

Uzun süre antibiyotik kullanımıyla bağırsakların olumsuz etkilenmesi

Çölyak, kistik fibrozis gibi hastalıklar

Siroz gibi Karaciğer ve safra yolu hastalıkları


EKSİKLİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?


Ispanak, pazı, brokoli, karnabahar, lahana, pancar yaprağı, marul, bezelye, taze fasulye, maydanoz, domates gibi sebzeler, et ürünleri, süt ürünleri ve yumurta. Nar, kivi, böğürtlen, yaban mersini, çilek, avokado gibi meyveler ve fındık, ceviz, kaju gibi kuruyemişlerde tüketilebilir. Besinlerle yeteri kadar alınamadığı durumlarda takviye desteği sağlanabilir.


Aşırı miktarda k vitamini alımı hamile, emziren bayanlarda, diyalize giren böbrek hastalarında ve ciddi karaciğer hastalığının neden olduğu pıhtılaşma sorunu olan kişilerde zararlı olabilir. Beraberinde bazı takviyelerle etkileşime girebilir. Mutlaka k vitamini takviyesi alırken hekim veya diyetisyen kontrolünde olmasına dikkat edilmelidir.

Uzm. Dyt. Seda YAĞIZ

Beslenme ve Diyet (Metabolik Dizayn)

İÇİNDEKİLER

Önemli Yazılar