Otizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Otizm Nedir

OTİZM NEDİR?

Bireyin otizmli olup olmadığı ilerleyen süreçte anlaşılmaktadır. Otizmli bir birey bebekken hiçbir belirti göstermez. İlerleyen süreçte konuşmayı öğrenen çocuk, bazı belirtiler ile otizmli bir birey olduğunun belirtilerini gösterebilir.

Otizmli çocukların dış görünüş olarak normal insanlardan herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Dışardan bakan birisi kolay kolay kişinin otizmli olduğunun farkına varamaz.

Ancak kişiyle iletişime geçildikten sonra hal ve hareketlerinden, konuşma tarzından otizmli bir birey ile iletişime geçildiğinin farkına varılabilir.

Otizmli bireyler öncelikli olarak aile içinde iletişim problemleri yaşarlar. Daha sonra yaşıtları ile gerçekleştirdikleri aktivitelere ayak uyduramazlar. İlerleyen süreçte okul ve iş hayatlarında da zorluk çekmeleri olasıdır.

OTİZMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Otizmli bireyler yalnız kalmayı tercih ederler ve başkalarıyla iletişim kurmaktan kaçınırlar. Kendileri ile iletişime geçildiği zaman tepkisiz kalabilirler ya da uzun zaman geçtikten sonra yanıt verirler.

Konuşurken göz teması kurmaktan kaçınırlar ve yüz mimikleri, hal ve hareketleri normal bir insanda olması gerekenden oldukça farklıdır; duyguları, tutumları ve tavırları birbirleriyle uyuşmamaktadır. Bu sebeple hangi ruh halinde olduklarını mutlu ya da üzgün olduklarını anlamak zordur.

Her zaman aynı ses tonunda konuşma eğilimindedirler. Heyecanlı, stresli, kaygılı, mutlu ya da mutsuz oldukları zamanlarda hep aynı ses tonu ile konuşurlar. Anlık duygu durumlarını konuşmalarını dinleyerek anlayabilmek oldukça zordur. 

Kendileri bir ortama girip muhabbet başlatmazlar. Her zaman başka birileri kendileri ile iletişime geçmek durumundadır. Başkaları kendileri ile iletişime geçmez ise iletişim kurmalarını gerektiren çok elzem bir durum olmadığı sürece, iletişim kurmaktan kaçınırlar.

OTİZM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikli olarak kişinin çevresine otizmli ve özel bir insan olduğunun farkındalığı sağlanmalıdır. Özellikle ailesi, otizmli bir çocuğa nasıl davranılması gerektiğini iyi bir şekilde öğrenmeli bireyi topluma kazandırmak için elinden geleni yapmalıdırlar. 

Otizmli çocuklar diğer çocuklardan farklı oldukları için okullarında, akran zorbalığına maruz kalabilirler. O yüzden öğretmenlere büyük iş düşmektedir.

Diğer çocuklara, otizmli arkadaşlarının kendilerinden farklı, özel bir insan olduğu öğretilmeli ve ona kötü davranmamalarının, aksine yardımcı olmalarının gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır. Otizmli her birey birbirinden farklıdır.

Otizmin derecesine göre bazı otizmlilerde zeka geriliği olduğu gibi bazıları ise ileri zekalıdır. Otizmli bireylerin sosyal becerilerini geliştirebilmeleri için özel terapi eğitimleri almaları gerekmektedir. 

Otizmli bazı bireylerin çok özel yetenekleri bulunmaktadır. Bu yeteneklerinin ne olduğunun farkına varılmalı ve bu alanda eğitim almaları sağlanmalıdır.

Yazar Uzman Klinik Psikolog Dilay GÜNGÖRMÜŞ

İÇİNDEKİLER

Önemli Yazılar