Çocuklarda Kulak Burun Boğaz Hastalıklarına Dikkat!

Blog Single

Geniz Eti Büyümesi
Kulakta Sıvı Birikmesi
Bademcik Sorunları

Çocuklarımız hastalandığı zaman adeta anne ve babalar için hayat  duruyor. Onların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için her  türlü tedbiri ebeveynler alsa da bazı durumlarda hastalık kapıyı  ansızın çalıyor. Geniz eti, bademcik problemleri, orta kulak iltihapları  çocuklarda en sık görülen kulak burun boğaz şikâyetlerinin başında  geliyor. Bu hastalıklar çocuklarda sık bir periyotta görülmeye  başlayınca, çocuklarda gelişme geriliği hatta işitme kayıplarına kadar  yol açan rahatsızlıklar gerçekleşmektedir.

Şişli Kolan International Hospital Prof. Dr. Fehmi Döner,  kulak burun boğaz hastalıklarının  belirtileri ve tedavileri hakkında bilgilendiriyor…

Kulakta Sıvı Birikmesi Belirtileri Nelerdir?

Kulakta sıvı toplanması, tıp dilinde Efüzyonlu Otit olarak  adlandırılan, ağrı-ateş olmaksızın kulak zarının arkasında, orta kulakta sıvı birikmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. En önemli belirtisi işitme kaybıdır. Ağrı-ateş gibi diğer belirtiler ve bulgular olmadığı  için tanıyı koyabilmek için dikkatli olmak gerekir. Çocuğun televizyon izlerken sesi çok açmaya başlaması, çocuğu çağırırken yükses sesle çağırmak gerekmesi ya da dersleri çok iyiyken okul başarısında meydana gelen düşme kulakta sıvı toplanmasıyla ortaya çıkan işitme kaybına ilişkin ipuçları olabilir.

Kulakta Sıvı Toplanması Nasıl Meydana Gelmektedir?

Çocuklar orta kulak iltihaplarına meğillidir. Orta kulak östaki  borusu ile genize açılmaktadır. Bu yapının görevi orta kulağın  havalanmasını ve drenajını sağlamaktadır. Östaki borusu çocuklarda  erişkinlere göre daha kısa ve düz seyreder. Bu sebeple boğazdan iltihabı  kulağa taşıması daha kolay olmaktadır. Bu sebeple viral enfeksiyonların  çocuklarda kulağa geçmesi daha sık görülmektedir.

Çocukların öğrenim çağında yaşıtlarından geri bırakmamak için işitme  konusunda ebevynlerin takibi ve gözlemi oldukça önemlidir.   Gerektiğinde, geç kalınmadan muhakkak doktora başvurulması önemlidir.

Tedavi Süreci

Çocuğunuza seslendiğiniz zaman göz kontağı kurmadığınız sürece cevap  alamıyor musunuz? Televizyonun sesini çok mu açıyor? Bunların dışında  yıl içerisinde sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, uykuda  ağzı açık uyuyan çocuklarda kulakta sıvı birikmesi oldulça sık  karşılaşılan bir durumdur. Peki tedavi süreci nasıl planlanmalıdır?  Tedavi planlaması yapılırken alerji yönünden değerlendirilmesi ve  gerekiyorsa ilgili testlerinin yapılması atlanmamalıdır.

Orta kulakta sıvı birikmesi erken dönemde teşhis edildiği zaman ilaç  desteği ile tedavi edilebilen bir durumdur. Ancak östaki borusunun  tıkanmasına yol açabilen geniz eti büyümesi ve bademcik büyüklüğü  durumlarında ilaç tedavisi sonuç vermediği durumlarda cerrahi tedaviye başvurmak gerekebilir.

Erken teşhis ile kulak zarına tüp takılması sorunu büyümeden  kolaylıkla çözmektedir. Kulak zarına konulan tüp, orta kulak ile dış  ortam arasındaki basıncın dengelenmesini sağlar ve geçici bir süreliğine görevini yeterli yapamayan östaki borusunun işlevini görür. Kulaktaki  negatif basınç ortadan kalkınca orta kulaktaki enfeksiyon düzelir,  hücreler normal işlevini yapmaya başlar. Konulan tüp zaman içinde kulak zarından kendisi çıkmakta ve bu süre zarfında da orta kulaktaki sorun büyük oranda tedavi olmakta çocuk normal işitmesine ve sağlam kulak zarına sahip olmaktadır.

Bademcik (Tonsilit)

Bademciklerin en önemli görevi solunum yoluyla boğaza kadar gelen  mikropları filtrelemektir. Ancak bazen bademciklerin kendisi enfekte  olur ve iltihaplanan bademcikler şişer. Tıpta “tonsilit” adı verilen  bademcik iltihabı özellikle çocuklar arasında sık görülen bir  rahatsızlıktır. Bademciklerin şişmesine neden olan enfeksiyon boyun  ağrısı, ateş ve baş ağrısına yol açabilir.

Bu Belirtiler Varsa Çocuğunuz Bademcik Enfeksiyonu Geçiriyor Olabilir!

• Bademcikler üzerinde kızarıklık
  • Hafif ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Yutma zorluğu
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Geniz akıntısı ön planda görülürken

Bakteriyel Enfeksiyonlarda;

• -38-39 °C’nin üzerinde ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Yutma zorluğu
  • Bulantı, kusma
  • Bazen karın ağrısı
  • Kulağa vuran ağrı
  • Eklem ağrıları
  • Boyunda ağrılı beze (lenfadenopati) gibi bulgular görülebilir.

Bademcik şişmesiyle birlikte yüksek ateş, titreme, kulaklara vuran  ağrı, boyun bölgesinde bulunan lenf bezlerinde şişme, çocuklarda karın  ağrısı, kusma görülüyorsa bu durum doktor tedavisi gerektirir. Bademcik iltihabı tedavisi için doktorunuz hastalığın şiddetine ve etkilediği alana göre antibiyotik önerebilir. Bademcikler sık sık iltihaplanıyor, nefes alıp vermeyi zorlaştıracak kadar büyüdüyse, yemek yerken yutmayı engelliyorsa, bademciklerde yaşanan sorunlar geniz eti sorunlarıyla birlikte görülüyorsa cerrahi bir operasyon gerektirebilir.

Geniz Eti (Adenoid)

Geniz eti, burun ile boğaz arasında yer alır. Burundan hava yoluyla  giren virüsleri yakalamak ve bu mikroplara karşı vücudun direnci için  antikor üretimine yardımcı olur. Her çocukta geniz eti bulunur ama  beklenen ergenlik yıllarına geldikçe dokunun küçülmesi veya  kaybolmasıdır. Fakat bazen sık enfeksiyon hastalıkları geçiren  çocuklarda geniz eti büyüyerek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Böyle durumlarda doktorunuz geniz etinin ameliyatla alınmasını  önerebilmektedir. Çocuklar, geniz eti ameliyatı sonrası daha sık  hastalanmazlar. Çünkü geniz etinin görevlerinden biri olan vücudun  mikroplara karşı ürettiği antikor oluşum görevini artık farklı dokular  üstlenir.

Geniz Eti Ameliyatı Olması Gereken Durumlar?

• Uyku bozukluğu, uykuda zor nefes alma
  • Sık tekrarlanan geniz eti iltihabı
  • Kendini ifade ederken zorlanma
  • Nefes alırken ve hareket ederken zorlanma, yorulma.

Prof. Dr. Fehmi DÖNER
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları