
MEDİKAL ONKOLOJİ NEDİR?
Medikal onkoloji, kanserin ilaçla tedavisiyle ilgilenen bir tıp dalıdır. Onkolojinin alt dallarından biri olan medikal onkoloji, kanserin tedavi edilmesinin yanı sıra erken teşhis ve korunma yöntemleriyle de ilgilenir.
Günümüzde kanser tanısı ve tedavisinde sürekli olarak önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Kanserin teşhisi, tedavisi ve takibi ile ilgilenen bilim dalı onkoloji olarak adlandırılır ve cerrahi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve medikal onkoloji gibi farklı alt dallara ayrılır.
MEDİKAL ONKOLOJİ: TANIM
Medikal onkologlar, tanı koymak için önemli roller üstlenir ve kanserle mücadelede kullanılan tedavi yöntemlerini uygularlar. Bu bilim dalının ilgi alanına giren hastalıklar ve kullanılan tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, yazının devamını okuyabilirsiniz.
Medikal onkoloji, kansere karşı verilen mücadelede büyük bir rol oynamaktadır ve bu nedenle oldukça önemlidir.
MEDİKAL ONKOLOJİDE KULLANILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Medikal onkoloji, kanser tedavisi alanında kullanılan çeşitli yöntemleri içeren bir uzmanlık dalıdır. Bu alanda en sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında kemoterapi, hedefe yönelik tedavi (akıllı ilaçlar) ve immünoterapi bulunmaktadır.
Kemoterapi, kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak veya öldürmek amacıyla ilaçların kullanılmasıdır.
Akıllı ilaçlar kanser hücrelerini hedef alır ve bölünüp çoğalmalarını engelleyip yok eder. Sadece kanser hücrelerini hedeflediği için normal hücrelere daha az zarar verir. Hastanın kanser tipi ve tümör dokusunda veya kanda yapılacak genetik çalışmalar medikal onkologların hastalara uygulanabilecek akıllı ilaçları belirlemesini sağlar.
İmmünoterapi bağışıklık sistemini hücrelerinin kanser hücrelerini güçlendirerek kanserle mücadeleyi destekleyen bir tedavi yöntemidir.
Bunun yanı sıra medikal onkoloji, ağrı tedavisi, semptomatik tedavi, beslenme ve diyet desteği gibi hizmetleri de içermektedir.
KEMOTERAPİ
Kemoterapi kanser hastalığının tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Kanserin ilaçlarla tedavi edilmesini sağlayan kemoterapi, hastaya çeşitli ilaçlar vererek kanserli hücreleri yok etmeyi veya büyümelerini durdurmaya çalışır.
Bu tedavide hangi ilaçların kullanılacağına medikal onkoloji uzmanı karar verir ve bu kararı, kanserin türüne ve evresine göre belirler.
Kemoterapinin farklı amaçlarla kullanılabilmesi, hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda kanseri tamamen yok etmek için kullanılırken bazen de amacı sadece semptomları azaltmaktır.
İMMÜNOTERAPİ
İmmünoterapi, medikal onkoloji alanında kullanılan bir tedavi yöntemidir. İmmünoterapi tedavisi, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kanser hücreleri ile savaşmasını desteklemeyi amaçlar.
Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına ve saldırmasına yardımcı olan kontrol noktalarını serbest bırakır. Bu sayede bağışıklık sistemi kanser hücrelerini daha iyi tanır, daha etkili bir şekilde hedef alabilir ve onları yok etmek için daha fazla çaba sarf eder.
Medikal onkoloji alanında büyük bir ilerleme olarak kabul edilen hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi, kanser tedavisinde umut verici seçeneklerdir.
MEDİKAL ONKOLOGLARIN ROLÜ VE SORUMLULUKLARI
Medikal onkologlar, kanser hastalarının tedavi sürecinde önemli bir rol oynar ve büyük sorumluluklar üstlenirler. Uzmanlar, kanser teşhisini doğrulamak için çeşitli testler yapar ve hastanın tıbbi geçmişi ile ilgili bilgiler toplar.
Ardından, en uygun tedavi planını oluştururlar ve hastaya bu planı açıklayarak onunla işbirliği yaparlar. Tedavi sürecinde medikal onkologlar, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi (akıllı ilaç) ve immünoterapi gibi çeşitli yöntemleri kullanır.
Hastaya uygulanan tedavilerin yan etkilerini izler ve yönetir, kanser hastalarının ve ailelerinin yanında durur ve en uygun tedavi seçeneklerini sunarak kanserle mücadelelerine yardımcı olurlar.
Aynı zamanda, hastaların psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarına da dikkat ederek destek sağlarlar. Tüm bu görevlerini özenle yerine getiren medikal onkologlar, kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedeflerken aynı zamanda hayat kurtaran bir rol üstlenirler.