Aşırı Protein Tüketiminin Zararları

Aşırı Protein Tüketiminin Zararları


AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİNİN ZARARLARI

Protein içeren besinler insan vücudu için oldukça önemli ve tüketilmesi gereken gıdalardır. İnsan vücudu yeterince protein alamazsa birçok hastalık ile uğraşmak zorunda kalabilir. Ancak gereğinden fazla protein alınmaması da sorun teşkil etmektedir.

Vücut geliştirme sporu ile uğraşan bireylerin protein toleransı daha yüksektir. Çünkü vücutları proteine ihtiyaç duyar ve tüketilen proteinler kasa dönüşmektedir. Bu sebeple normal bir insanın tükettiği proteinden çok daha fazlasını tüketebilirler.

Ancak yalnızca hayvansal ürünleri tüketmeyi sevdiği için sürekli hayvansal protein ile beslenen ve hiçbir harekette bulunmayan bireylerde fazla protein alımından ötürü istenmeyen rahatsızlıklar meydana gelebilir. 



AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİ KARACİĞER YAĞLANMASINA SEBEP OLUYOR

Vücut enerji üretebilmek için karbonhidrata ihtiyaç duyar. Zaten vücut geliştirme sporu ile uğraşan bireyler spor yapmadan önce karbonhidrat oranı yüksek olan yiyecekler ile beslenirler.

Protein oranı yüksek olan yiyecekleri daha çok spordan sonra tüketirler. Bu besinlerin içeriğinde aynı zamanda bol miktarda lif de bulunmaktadır. Lifli besinler sindirim sistemini düzenler.

Karbonhidrat yerine protein tüketildiği zaman, vücut enerji üretebilmek için proteini sindirir. Uzun vadede enerji üretimi için karbonhidrat yerine proteinin sindirilmesi karaciğer yağlanması problemine yol açar. 



AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİ BÖBREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR

Hayvansal protein içeren yiyeceklerin sindirilmesi oldukça zordur. Normal bir insanın alması gereken protein miktarı kadar et tüketildiği zaman vücut bunu sindirebilir.

Ancak zaman içerisinde sürekli olarak yalnızca et ile beslenilmesi durumunda sindirim sistemi, yetisini kaybetmekte ve oldukça zorlanmaktadır. Böbrekler sindirimi gerçekleştiren en önemli organlardan biridir.

Yalnızca protein ile beslenildiği zaman böbreklere büyük yük biner. Zaman içerisinde böbrekler görevini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez hale gelir. Yalnızca et ile beslenilmeye devam edildiği süreç sonucunda böbrek yetmezliği hastalığı meydana gelir.



AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİ GUT HASTALIĞINA SEBEP OLUYOR

Lifli gıdalardan, vitamin ve minerallerden uzak kalan ve yalnızca hayvansal protein ile beslenen bireylerde gut hastalığı meydana gelebilir. Gut hastalığı kişinin ayaklarında yanma hissine, başparmaklarında şişlik ve ağrılara sebep olmaktadır.

Gut hastalığına yakalanan bireyler yürürken büyük acı çekmektedir. Kişinin yürüyebilmesini oldukça zorlaştıran, gut hastalığına yakalanmak istemeyen bireylerin tek tip beslenmemeleri, dengeli beslenmeleri gerekmektedir.

Besinlerin insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Ancak faydalı olabilmeleri için sağlıklı gıdaların yalnızca biri değil hepsi tüketilmeli ve vücudun ihtiyacından fazlası tüketilmemelidir.