Çocuklarda Strep A Enfeksiyonu

Çocuklarda Strep A  Enfeksiyonu


ÇOCUKLARI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE; STREP A ENFEKSİYONU

Önceden nadir hastalıklar grubunda yer alan strep a enfeksiyonu, son zamanlarda sıklıkla görülmeye başlandı. Gas adı verilen bakterinin savunma sistemini geçtiği durumlarda meydana gelen bu enfeksiyon kana ve kas dokusuna yerleşirse büyük tehdit oluşturur.

Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan kan ve kas dokusuna yerleşen, kas dokusunda ve ciltte ağır tahribatlara neden olan hatta organ yetmezliğine dahi sebep olabilen bu enfeksiyonun adı invazif grup a streptokok enfeksiyonudur. Daha yaygın olarak kullanılan diğer adı da strep a enfeksiyonudur.



STREP A ENFEKSİYONU BULAŞICI BİR HASTALIK MIDIR?

Bu hastalık, bulaşıcı bir hastalıktır. Streptokok bakterisi ciltte ve boğazda uzun süre yaşayabilir. Temas yoluyla bulaşma olasılığı düşüktür. Ancak tükürük yoluyla bulaşma olasılığı oldukça yüksek olan bir hastalıktır; hapşuruk ve öksürük yoluyla bulaşır.

Hastalık enfeksiyona neden olduğu gibi, taşıyıcı pozisyonda da seyir edebilir. Her iki durumda da bulaşma olasılığı yüksektir. Bu yüzden dikkatli olmak gerekir.



STREP A ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Her hastalıkta olduğu gibi, strep a enfeksiyonu da bazı semptomlar ile kendisini belli eder. Genellikle boğazda ağrı ile başlar ve kişi yutkunmakta zorlanır. Sonrasında yüksek ateş ile devam eder. Belirtilerden bir diğeri de kızarıklıktır.

Çocuğunuzda boğaz ağrısı, ateş ve kızarıklık gibi belirtiler varsa, vakit kaybetmeden bir uzmana görünmesi gerekmektedir.



STREP A ENFEKSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikli olarak bir hekim tarafından, bu hastalığın tanısının konması gerekmektedir. Çünkü benzer semptomlar görülse de, sebebi farklı bir hastalık olabilir.

Doktorunuz, çocuğunuzu muayene ettikten sonra, strep a enfeksiyonuna yakalandığının tespitine varırsa, antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Yalnızca antibiyotik tedavisi yeterli değildir. Hastanın bol sıvı alması ve dinlenmesi de gerekmektedir.

Hastalık ileri seviyelere ulaştıysa, yoğun bakım ünitesinde tedavisi gerçekleştirilir ve bu durum hastayı oldukça yıpratır. O yüzden her tedavide olduğu gibi, hastalığın erken teşhisi önemlidir.

Uzm. Dr. Cidal Halil GÜNEL
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Büyükçekmece Kolan Hospital

Soru Sor
Telefon: 444 1 443